Therese om att gå in i väggen

67 min
Therese lär sig som liten att det är prestationerna som räknas. När hon senare börjar jobba vill hon alltid prestera på topp. Men en dag tar det tvärstopp. Hon kan inte ens ta sig ur sängen.

Redan som liten lär sig Therese att det är prestationerna som räknas och gör att man blir sedd i familjen och får uppmärksamhet. Att visa sina känslor däremot är ett tecken på svaghet och inte något bra. Detta är något som Therese tar med sig när hon växer upp och blir äldre. Även i sina relationer gör hon allt för att var den perfekta flickvännen.

- Min kille hade ju blivit tillsammans med en stark tjej. Då kunde jag inte visa hur dåligt jag egentligen mådde, eller hur livrädd jag faktiskt var. Jag var alltid den där sköna flickvännen, och samtidigt gillade jag också att det var bilden folk hade om mig.

Även när Therese kommer ut i arbetslivet ville hon prestera på topp och var den där outtröttliga, glada kollegan som alla uppskattar och som alltid levererar. Men en dag tar allt tvärstopp.

- Jag vaknade en morgon och kunde inte röra mig. Jag hade hjärtklappning, tryck över bröstet och det kändes som att jag hade 41 graders feber, fast jag visste att jag inte var sjuk. Jag visste att jag hade jättemycket att göra på jobbet och fick panik av tanken på att jag inte visste hur jag skulle kunna ta mig till jobbet. Det var fruktansvärt.

Men trots en totalt utmattad kropp fortsätter hon att förneka att hon är sjuk och går motvilligt med på läkarens krav på sjukskrivning. Ganska snart efter att hon tillåtit sig själv att varva ned åtminstone lite grann, så visar kroppen hur sjuk hon egentligen är.

- Då kom allt. Plötsligt kunde jag inte längre skriva ett sms, jag visste inte hur man gjorde. Jag kunde inte köra bil längre, för jag körde bara mot rött och åkte fel i rondeller. Och när jag skulle koka ris så stod jag bara och stirrade på det där ris-paketet och fick inte ihop det hur jag skulle göra för att tillaga det. Jag hade kört min kropp totalt i botten.