Har du blivit utsatt för bedrägeri?

94 min
Bedrägeri är den snabbast växande brottsformen i Sverige. Allra vanligast är id-kapningar. Har du blivit utsatt? Hur gick det till? Och hur kan vi förhindra det?

I kvällens Karlavagnen siktar vi in oss på bedrägerier. Olika typer av bedrägerier är den snabbast växande brottsformen i Sverige och vanligast är id-kapningar. Förra året fick 156 000 svenskar sina identiteter kapade, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med året innan.

Det anmäls fler id-kapningar än cykelstölder i Sverige, men medan vi är noga med att låsa vår cykel är vi betydligt slarvigare med hur vi hanterar våra personuppgifter på nätet.

Hur tänker du när du går ut på nätet för att handla eller prenumerera? Har du full koll på säkerheten, eller skickar du personliga uppgifter som banknummer och personnummer lite hur som helst via mejl, sms eller sociala medier? 

Att få sin identitet kapad är givetvis obehagligt. Har du blivit utsatt för bedragare? Hur gick det till och vad fick det för konsekvenser?

Ring och berätta om dina tankar kring detta! 099-110 90 är numret, slussen öppnar klockan 21. Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö väntar på ditt samtal. Du kan också mejla redan nu till karlavagnen@sverigesradio.se