#Pussygrabsback: Ekots Inger Arenander i Washington

3:03 min
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.

Washington, torsdag

Jag ber om ursäkt, men det är ett citat och det har orsakat kaos i det republikanska partiet, påverkar vem som ska bli president i stormakten USA och har utlöst en motreaktion med miljontals inblandade.

Först citatet:

Jag är attraherad av vackra kvinnor. De är som en magnet, jag börjar bara kyssa dem, jag väntar inte ens. Och när man är stjärna låter de en göra det. Du kan göra vad som helst, grabba tag i fittan på dem, du kan göra vad som helst.

Det är republikanernas presidentkandidat Donald Trump i en inspelning från 2005.

Han bad om ursäkt, är inte stolt över vad han sa, men försvarade sig med att det bara var omklädningsrumssnack.

Tillverkaren av mintpastillerna tic-tac, som Trump åt för att lukta gott i munnen, kände sig tvungen att tweeta att företaget respekterar alla kvinnor.

Idrottsmän och sportjournalister som tillbringat åratal i omklädningsrum vittnade om att de aldrig hört så grovt tal där.

Det uppstod också en proteströrelse, eller kanske snarare en varningssignal, hashtag #Pussygrabsback:

- Vi är inte era döttrar, eller fruar. Vi är människor med egna liv och den åttonde november ska vi sätta allt i gungning, sjunger Kim Boekbinder, som en reaktion mot Trump och mot att definieras som en mans fru, dotter eller syster i stället för en människa rätt och slätt.

Den åttonde november är det presidentval och på twitter delas just nu en karta över USA, från valgurun Nate Silver, om hur kvinnorna kan avgöra valet om de skulle proteströsta mot Donald Trump.

Det är det långt ifrån alla som tänker göra. Häromdagen träffade jag en grupp kvinnor som stödjer Trump som alla tyckte att hans uttalanden inte spelade någon större roll, på temat att karlar är karlar och jag har hört värre förut, men utan att det var avsikten har Trumps uttalanden satt ljuset på en viktig fråga som uppenbarligen berör många, både kvinnor och män.

Författaren Kelly Oxford berättar för en tidningen New York Times hur hon hörde Trump och gjorde ett upprop i sociala medier till kvinnor att twittra om det första övergrepp de varit med om. Hon trodde att en så känslig fråga bara skulle få en handfull svar. Det dröjde inte mer än några timmar innan det kom in 50 svar i minuten och inom ett par dagar hade 27 miljoner människor svarat eller besökt hennes twitterkonto.

Det här är Inger Arenander för P1 Morgon i Washington