Sveriges romer vill bilda kyrka

40 min

En stor del av Sveriges utomnordiska romer är pingstvänner, och nu vill de bilda eget trossamfund. Vaför kan de inte utgöra en språklig sektion av pingströrelsen, precis som som spansk och finsktalande? Romerna vill få statligt stöd till en kyrkolokal, men det möter svårigheter, liksom statliga bidrag överhuvudtaget.

Hur religiös är konflikten mellan uigurerna och hankinserna i Xinjiang-provinsen? Uigurerna är muslimer, och islam är en så kallad godkänd religion i Kina. Kineserna säger vilja bekämpa terrorism, separation och religiös extremism. Men vad handlar det egentligen om?

i I Kvartsamtalet möter vi Maryam Yazdanfar. Född 1980 i Teheran. På sin blogg beskriver hon sig som feminist, zlatanist, journalist, socialdemokrat och riksdagsledamot från Stockholms län.  Maryam smugglades ut från Iran som femåring och hamnade till slut med sin familj i Sverige. I dag är hon en av många unga svensk-iranier som engagerar sig för mänskliga rättigheter. Hon berättar om sin syn på händelseutvecklingen i Iran och hur hon får ihop sin avsky mot religiöst förtryck med ett allt större personligt behov av andlighet.

I Utrikeskrönikan från Nina Benner i New York hör vi om familjen Obamas svårigheter med att hitta en passande kyrka.

Ett skandalöst missförstått fenomen är de evangelikala kyrkornas framväxt i världen. Det menar den välkände amerikanske sociologen Peter Berger. De evangelikala kyrkorna står för ett slags väckelsekristendom och omfattar idag omkring 500 miljoner medlemmar. De har ansetts vara teokratiska, fundamentalistiska och antimoderna. Detta är helt fel - de står för den mest moderna religion som tänkas kan, enligt Peter Berger.