Björn Frantzén – med brända underarmar mot den gastronomiska gräddan

44 min
Björn Frantzén är en av världens bästa kockar, men nöjer sig inte med två stjärnor. Tävlingsmänniskans krogdröm tändes av en lövbiff, närdes av ett hjärtfel och blommade av vänskap – som fick offras.

Han är inte bara en av Sveriges främsta krögare utan befinner sig även på den internationella gastronomiska stjärnhimlen, i en tid då mat blivit populärkultur och kockar besitter samma glans som rockstjärnor. 

Men det har kostat.

2008 startar Björn Frantzén en restaurang tillsammans med bästa vännen Daniel Lindeberg, som på bara ett par år skaffar sig två Michelinstjärnor och slår sig in på listan över världens 50 bästa.

Men när de satsar på att bli den första restaurangen i Norden att få tre stjärnor börjar det skava rejält mellan kompanjonerna.

I dag bär stjärnkrogen endast Björn Frantzéns efternamn och vännernas smärtsamma uppbrott är skildrat i dokumentärfilmen Hunger.

Här i Söndagsintervjun pratar Björn Frantzén för första gången ordentligt om filmen och den uppmärksammade "skilsmässan". Även om hjärtfelet som krossade fotbollskarriären och om handgemäng i de internationella toppköken.

 

Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1