Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:49 min
Ung stolthet över gamla traditioner: Ekots Palmira Koukkari Mbenga i Stockholm
Mån 17 okt 2016 kl 10:00
Utrikeskrönika den 17 oktober 2016. Stockholm.

För ett par veckor sedan var jag på reportageresa i Ghanas huvudstad Accra. Jag var där för att intervjua unga designers om den blomstrande modeindustrin, unga fotbollsspelare om proffsdrömmar i Europa och bara allmänt känna på stämningen bland unga i det Västafrikanska landet som senaste decenniet drabbats av en så kallad brain gain. Senaste decenniet har många av barnen till de som flyttade från Ghana under bland annat 80 och 90-talet flyttat tillbaka. De har ofta växt upp och utbildat sig i Väst, men söker sig nu tillbaka landet deras föräldrar lämnade, som stabiliserats både politiskt och ekonomiskt sedan dess och nu präglas av framåtanda och bubblande kreativitet.

Jag träffar ett gäng unga designers som alla har stort hopp om sina framtida karriärer, om än med ett inslag skepsis över att Afrika är trendigt i modevärlden just nu. ”Kommer det att gynna den lokala modemarknaden, eller kommer de stora europeiska modehusen att göra kollektioner som ser afrikansk ut men tillverka de någon annanstans?”, undrar en student på en av Accras designutbildningar. ”Som i Kina…”, fyller en annan i och alla skrattar.

Vad de dock är mer ohämmat positiva till är att traditionellt ghananskt och afrikanskt mode har fått en högre status hos lokalbefolkningen. De pratar om att Kente och de andra traditionella tygerna förut bara användes av äldre och kanske på speciella tillställningar, men de idag syns i vardagen som trendiga off-shoulderklänningar, byxdressar och skjortor. I flera afrikanska länder har det också blivit en trend att designa sina egna brudklänningar i traditionella tyger. ”Många vill göra något nytt, istället för att det bara ska vara vitt”, säger studenten Giovanna. ”… Det vill säga europeiskt” fyller Sandra i och alla skrattar igen.

Den här typen av stolthet och framtidstro hos de unga återkommer flera gånger under veckan. Konstnärer, musiker och poeter jag pratar med säger alla att kreativa yrken har fått högre status i landet och de kan numera säga till sina föräldrar att de vill bli konstnärer eller designers utan att mötas av motstånd. De säger att de äldre generationerna nu ser att det går att försörja sig på de här yrkena, eftersom marknaderna för lokal musik, design, poesi och konst växer i takt med att populariteten stiger. Gatubilden i Accra är full av människor som stolt bär upp kläder med traditionella inslag. Kläder sydda helt eller delvis i det vävda Kentetyget eller klassiska vaxtrycken. Jag kommer på mig själv med att sträcka på ryggen mig lite extra, en eftermiddag då jag går med en take away-låda med fufu och tillhörande fiskgryta.

Under den här veckan jag är borta rasar debatterna i etern och på kultursidorna hemma i Sverige. Det är en debatt om en debatt om en debatt... hur många led var det nu igen? Och ungefär samtidigt skrivs krönika efter krönika om separatistiska rum och deras vara eller inte vara. Jag har svårt att hänga med i svängarna med ett wifi som kommer och går och anstränger mig ärligt talat inte så mycket heller.

En av de sista intervjuerna jag gör i Ghana är med kille som växt upp i Sverige men sedan tre år tillbaka bor i landet hans föräldrar en gång lämnade. Han beskriver hur han blivit lugnare sedan han flyttade ner. Hur han inte alltid är på helspänn och tänker på hur andra uppfattar honom.

X antal flygtimmar och en mellanlandning senare kliver jag på bussen som ska ta oss ut till flygplanet mot Stockholm. Jag står där hopklämd med de andra resenärerna och känner att någonting är annorlunda, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad. Något har förändrats. Kroppen och huvudet mer på sin vakt. Så trillar polletten ner och jag inser att rum ibland kan upplevas som separatistiska, även om det varken är medvetet eller uttalat.

 

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Gazas sorg Kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".