Potent personalpussel: Ekots Daniela Marquardt i Berlin

3:21 min
Utrikeskrönikan den 19 oktober 2016. Tyskland.

Berlin, onsdag.

Jag vet inte om det var en tillfällighet, inbillning eller bara trötthet efter en lång dag på jobbet. Men när jag var och handlade igår kväll, nog verkade de som jobbade i mataffären mer lågmälda, de som satt i kassan inte alls lika slängda i käften eller måna om en trevlig kväll, som annars.

Inte så konstigt efter att hoppet om räddning ännu en gång just hade krossats. De som jobbar på Kaiser-butiken här på Winsstrasse och deras flera tusen kollegor runt om  i Tyskland fruktar nu för sin framtid. Efter en utdragen berg- och dalbanefärd mellan hopp och förtvivlan tycks konkursen för deras arbetsgivare vara oundviklig.

Men vem bryr sig om oss, här nere? Det har varit den stående frågan varje gång det rapporterats om ännu en räddningsplan som gått om intet och den befarade arbetslösheten rycker närmare.

Samtidigt pågår ett betydligt mer potent personalpussel som sysselsätter desto fler, inte minst här i Berlin.

Sedan flera veckor kokar huvudstaden av rykten i den ena bemanningsfrågan hetare än den andra. Nu har han bara några månader kvar på sin post och alla undrar vem som ska efterträda den i breda lager populäre och djupt respekterade Joachim Gauck som förbundspresident. Det är visserligen främst en representativ roll, men liksom några av hans företrädare har också Gauck visat vilken betydelse ämbetet kan ha som ett slags nationens samvete, när det bärs av en röst som förmår att beröra i politiska kärnfrågor utan att han rör om i partipolitiska taktikspel.

Men partitaktik är just vad valet av hans efterträdare har blivit föremål för. Ska koalitionspartierna, kristdemokraterna och socialdemokraterna försöka enas om en kandidat de båda anser mest lämpad för landet? Eller ska de föreslå varsin mer partitrogen kandidat, i hopp om att gynna det egna partiet i nästa förbundsdagsval?

Ingen vill ta första steget innan den stora K-frågan är avgjord. Ska Angela Merkel kandidera för en fjärde mandatperiod som förbundskansler eller inte? Mitt beslut får ni höra när tiden är inne, upprepar hon tålmodigt på de tusen och en försöken att få henne att försäga sig.

Och så länge hennes besked dröjer, avvaktar också Merkels koalitionspartner, socialdemokraterna. Partiledaren Sigmar Gabriel vill gärna kandidera till kanslerposten men hans kamrater är inte lika pigga på honom som kandidat. Dagligen kastas alternativa namn upp i luften men ingen vill ta ställning så länge man inte vet vem som blir motkandidat.

Medan analytiker och kommentatorer har fullt upp med att skärskåda taktiken bakom de senaste personalpolitiska utspelen här i Berlin är kassörskorna på Kaisers upptagna med om de ens ska ha ett arbete att gå till. Ännu lever hoppet om att ett under ska avstyra konkursen eller att de åtminstone ska få ha sina jobb kvar över jul.