Skräckspecial. Från nya läskiga svenska kortfilmer till skräckclownen i kulturen

32 min
P1 Kultur om skräckfilm, vi pratar med regissörer och festivalarrangörer. Och när blev vi rädda för clownen? Programledare: Roger Wilson.

När blev vi rädda för clownen? Ljud längst ned i artikeln

En av de mest osannolika succehistorierna inom svensk film på sistone är den om David F Sandberg. Han spelade in sin kortfilm "Lights Out" med sin fru i huvudrollen på en minimal budget. Sen blev filmen ett youtubefenomen, han blev upplockad av Hollywood och fick göra en långfilmsversion av sin kortfilm som gick upp på svenska biografer i våras.

Och som av en händelse så handlar Svenska filminstitutets senaste kortfilmssatsning om just skräckfilm.

Fyra av de fem filmerna i It's alive-projektet visas på Fantastisk filmfestival i Lund och Monsters of film i Stockholm, samt nästa vecka på kortfilmsfestivalen i Uppsala.

P1 Kultur intervjuar två av filmarna, Johannes Persson ("Inkräktare") och Jana Bringlöv Ekspong ("@janabringlove") samt kortfilmskonsulenten Andreas Fock.

Det blir även samtal med Johan Barander och Johanna Holmin, som arbetar med de aktuella festivalerna Fantastisk filmfestival i Lund respektive Monsters of Film i Stockholm.

Dessutom pratar vi om skräckclowner ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Från den evige narren och barnfavorit på cirkus har clownen den senaste tiden tilldelats en helt annan roll i offentligheten. Det talas om "onda clowner" som jagar sina offer med diverse tillhyggen.

Det här har satt igång en osannolik skräckvåg genom landet och diskuteras både på fikaraster och inte minst bland skolbarn. Men hur ser det ut kulturhistoriskt; när blev vi rädda för clownen?

Kulturredaktionens Mikael Timm sätter in människan med clownmask i ett kulturhistoriskt sammanhang.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Naila Saleem