P1 Kultur: Konst på tv från Hyland till Ernst Billgren

Här finns inget ljud

Vi diskuterar hur bildmediet tv behandlar den mest bildmässiga kulturformen - konsten. Reportage och samtal om vägen från Hylands hörna till kvällens premiär på programmet "Konstnärsdrömmen" i SVT.

I kväll drar SVT:s program "Konstnärsdrömmen" igång. 10 deltagare tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Vem som vinner avgör juryn, som består av konstnärer och konstkritiker.

Och även om konceptet känns igen, från "Project Runway" och "Masterchef", är konst på tv idag inte alls lika vanligt förekommande som på 50- och 60-talet. Konstvetaren David Rynell Åhlén har forskat konst på tv när televisionen befann sig i sina startgropar. Visst finns det stora skillnader mellan dåtidens och dagens program - men också likheter i att ta beprövade och uppskattade tv-format och fylla dem med konst.
P1 Kulturs reporter Amanda Horne träffade David Rynell Åhlén för att höra mer om saken.

Dessutom kommer kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg och Mårten Arndtzén till studion för att diskutera konst på tv i allmänhet - och det nya programmet "Konstnärsdrömmen" i synnerhet.

Det blir också ett reportage från en kommande stor performance- tillställning i Värtahamnen i Stockholm, med namnet "Cinemaoke". Namnet ska anspela på musikens "karaoke" - men kretsa kring filmmediet på olika sätt. Hur blir det då? Och vad kan vi förvänta oss av den här föreställningen? P1 Kulturs Roger Wilson talar med de ansvariga på plats i Värtahamnen.

Kulturnytts digitala reporter Fredrik Björkman kommer till studion för att uppdatera oss i debatten kring sociala mediers roll i utfallet i valet i USA.

Dessutom hör vi dags andra delen i OBS essä-serie om Europa och nationalism. För de senaste åren har begrepp som nationalismen blivit allt vanligare - i Europa. Det talas ständigt om detta men hur går den gränsöverskridande nationalismen egentligen ihop? Hur ska vi förstå så stora begrepp? Vi bad ett antal författare tänka till kring just begreppen Europa och nationalismen. Författaren och konstnären Leif Holmstrand ställer frågan "Minns du Europa?" - och fantiserar kring ord, begrepp och platser han sedan länge lämnat bakom sig.

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Mattias Berg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista