De trångbodda skolbarnen

24 min

Alla ska ges lika möjligheter att lära i skolan. Men hur påverkas möjligheterna för barnen som inte kan hitta en lugn plats hemma för att göra läxorna?

– Jag sover här. Det är jättekallt för mig. Jag blev sjuk i en månad och kunde inte gå i skolan. Fick bara stanna hemma och kunde inte studera, säger 17-årige Elias Jakob och visar madrassen som han sover på.

Elias delar sovrummet med sina föräldrar och sin yngre syster. Resten av trerummaren i Norrköping delar familjen Jakob med äldsta dottern Sandy och hennes man.

För ett år sedan flydde de från kriget i Syrien och nu går barnen i skolan i Norrköping. Med fyra vuxna och två barn i samma trerummare är det inte lätt att få nattsömn inför skoldagen förklarar yngsta dottern Scarlet.

– Jag ska sova klockan tio. När jag har börjat sova så pratar de och jag kan inte sova. Någon pratar i mobilen och någon tittar på tv. Så det är jättesvårt, säger hon.

Det finns ingen exakt statistik i dag för hur många skolbarn som är trångbodda. 2014-2015 gjorde Statistiska centralbyrån en undersökning som visade att 7.6 procent av de sammanboende med barn mellan 0-18 år som bodde mer än två personer per sovrum. Micael Nilsson är expert på bostadssociala frågor hos myndigheten Boverket. 

– Det vi vet är att framför allt barn till låginkomsttagare till nyanlända. Människor som alltså har en dålig förankring på bostadsmarknaden. De bor sämre än resten av befolkningen och barnen blir väldigt trångbodda, säger han och fortsätter:

– Vad som blir följden av hela det är att det påverkar hela deras livssituation. Det handlar om skolgång. Det handlar om att orka med, att ha någonstans att göra läxorna. Överhuvudtaget så har skillnaderna för barn som bor under de här förhållandena och barn som bor under andra förhållanden har ju ökat, säger Micael Nilsson på Boverket.

Fotnot: Jakob är ett fingerat efternamn. Familjen heter något annat i verkligheten. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista