P1 Kultur: Från "Pissed Elin" till abstrakt måleri

Här finns inget ljud

Ännu ett bråk om offentligt konstverk – verket "Pissed Elin", till Elin Wägners ära, väcker anstöt. Dessutom: Abstrakt måleri, veckans ord och nationalism, fördomar och mat.

I helgen som gick skulle det ha varit invigning i Växjö av Sveriges kanske mest kontroversiella offentliga konstverk just nu: Pissed Elin, en skulptur av Sara Möller till minne av författaren Elin Wägner. Men efter ett långdraget bråk är invigningen nu uppskjuten på obestämd tid. P1 Kulturs reporter Mattias Berg åkte till Växjö för att försöka få en bild av skulpturens och konstbråkets olika sidor – och av Elin Wägner själv.

Just nu kan man i Stockholm se abstrakt måleri av konstnären Stanley Whitney, som på senare år hyllats av kritiker och nått ett publikt genombrott. Karsten Thurfjell träffade den amerikanska konstnären för att prata om "intellektuella färgfält" och Donald Trump.

I svallet efter Trumps valseger har förklaringsmodellerna varit många – varför vann han? I dagens Veckans ord noterar Maria Edström ett ord som åter igen fått liv: "Proletariatet".

Den här veckan har OBS berett plats till ett antal författare att fritt skriva utifrån begreppen "nationalism" och "Europa". Idag hör vi isländske Eiríkur Örn Norðdahl om bland annat pasta, falafel och majonnäs.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Larsson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista