Ett svenskare landslag, kolets framtid och Mozarts Requiem

40 min

Miljövänner förfäras av att Trump vill satsa på kol. Men hur goda kålsupare är de själva? Och så pratar vi om helgens Domsöndag, då körer världen över sjunger Mozarts klassiska musikverk - Requiem ...

Trumps kolrevolution i USA

Ja USA:s blivande president Donald Trump talar om en "kolrevolution" i USA. Men finns det verkligen en marknad för det? De förnybara energikällorna sägs ha blivit så prisvärda att de konkurrerar ut mycket av de gamla. Hur det än ligger till med det så undrar vi: Vad har vi i Sverige för rätt att komma med pekpinnar, när vår livsstil ger oss en inte särskilt hedervärd topplacering i utsläppsligan? Gästar programmet gör Markus Wråke, vd Energiforsk.

"Janneanderssonfiering"

Thomas Nordegrens vikarie Daniel Alling, den före detta sportreportern, hävdar att det finns ett svenskt sätt att spela fotboll, och att det haft betydelse för herrlandslagets överraskande framgångar under hösten. Kan man kalla det Janneanderssonfiering?

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson kommer till studion och hjälper oss reda ut det tillsammans med Erik Niva, som är fotbollskrönikör på Aftonbladet.

Helgens Domsöndag och Mozarts Requiem

På söndagen är det Domsöndagen. Vredens eller eftertänksamhetens söndag, beroende på vem man frågar, en söndag då så många körer runt om i världen sjunger världens mest kända klassiska musikverk, Mozarts Requiem. Vi hör med Marit Strindlund, chefsdirigent Folkoperan i Stockholm vad hon har för tankar om det.

Bonusmaterial: Här kan du höra Daniel Alling sjunga en snutt ur Mozarts Requiem.

Hur mår språkvården?

Dessutom: behovet av språkvård kvarstår, men bara public service satsar. Vi pratar mer om det med Lotta Ederth som är språkvårdare på både Sveriges Radio och SVT.


 

Programledare: Daniel Alling

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Anna Tullberg

Vill du kontakta oss?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista