P1 Kultur: Från "Nocturnal Animals" till Pink Floyd

Här finns inget ljud
Tom Ford intervjuas om sin film Nocturnal Animals, vi besöker designmässan i Eindhoven, pratar om den första "Brexitromanen"- Ali Smiths nya bok och så hör vi på en unik svensk Pink Floydinspelning.

För sju år sedan slogs filmvärlden med häpnad när modedesignern Tom Ford svidade om till filmskapare, med oväntat resultat. Hans debutfilm "En enda man" var visserligen stilfull, men framförallt var den en stark och djuplodande berättelse om förbjuden kärlek och sorg.

Nu är han tillbaka med film nummer två, dramathrillern "Nocturnal Animals". Karin Svensson träffade Tom Ford på Londons filmfestival, och då berättade han varför han föredrar film framför mode.

Simon Sarnecki har åkt till den gamla industristaden Eindhoven som har blivit känd som Hollands designhuvudstad. En gång om året kommer cirka 300 000 människor hit, för att under en veckas tid titta på, prata om och känna på design. Eindhoven har gått från att vara ett industrinav till att bli en av Europas mest spännande platser för design, där det snarare handlar om att ge sig i kast med samhällsproblem än att producera vackra möbler och prylar. Vad händer till exempel när flyktingfrågan, krig och klimatkris ska lösas med design? Bland annat intervjuas den tongivande holländske designern Bas van Abel.

Vår kritiker Anneli Dufva talar om Ali Smiths nya bok, Autumn, som kallas för den första Brexitromanen.

I dagarna släpps en mycket tidig Pink Floydinspelning. Det är ljudteknikern Anders Linds mytomspunna inspelning som nu kommer ut på skiva. Den är från 1967 när gruppen spelade på Gyllene Cirkeln i Stockholm under sitt allra första Sverige-besöket.

I Obs talar författaren Mara Lee om de sammansatta ordens speciella status i svenska språket. Detta är den sista delen i OBS essä-serie om Europa och nationalism.