Kvinnors musik - på väg! Del 1.

41 min
Möt Louise Pollock, kvinnlig trombon-pionjär. Hur är läget för kvinnor inom konstmusik 10 år efter att P2 sände den legendariska programserien Konsten att humla? Del ett av fem. Av Birgitta Tollan.

Programserien Kvinnors musik – på väg! vill undersöka hur det står till med kvinnor och konstmusik så här tio år efter det att P2 sände den legendariska programserien Konsten att humla, 2006. Har det blivit bättre för kvinnor inom konstmusiken? För tonsättarna, musikerna, dirigenterna av det "täcka" könet? Eller lever vi fortfarande i en värld så som den engelske musikkritikern och författaren Norman Lebrecht uttryckte det då: ”Klassisk musik är en konstform som tystar kvinnor. Halva mänskligheten utestängts från den kreativa processen. Det finns inga kvinnliga tonsättare i den symfoniska kanon. Karriärer har slagits i spillror. Självförtroenden har knäckts hos kvinnor. Den klassiska musiken styrs av en old boys club som stryper musiken.”

2016 vann en kvinna för första gången någonsin trombonistpriset  den prestigefyllda tävlingen Aeolus Bläserwettbewerb i Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf. Den skickliga och glada vinnaren heter Louise Pollock och hon är stämledare i Göteborgsoperans orkester. Louise vann också publikpriset! Hon har studerat i Schweiz och Tyskland och arbetat som stämledare och trombonist vid Stuttgartfilharmonikerna i tre år. Men har hon någonsin spelat en trombonkonsert av en kvinnlig tonsättare?

Hur står det till med kvinnonärvaron på konstmusikutbildningarna i Sverige? Inte förrän 2009 fick Sverige sin första kvinnliga professor i musikalisk komposition. Det är tonsättaren Karin Rehnqvist, vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon berättar att kvinnor inte söker in i samma utsträckning som män vid utbildningen i nutida konstmusik. Så är det även vid Musikhögskolorna i Malmö och i Örebro samt vid Gotlands tonsättarskola. Däremot studerar kvinnor oftare vid de elektroakustiska utbildningarna. Vid Musikhögskolan i Stockholm är de i majoritet, nämligen sex kvinnor och fem män.

- Jag tänker att det kanske har att göra med att man, när det gäller elektroakustiskt, har hand om allting från början till slut. Man är inte beroende av musiker, man är inte beroende av någon dirigent utan man har hand om uttrycksmedlen helt själv, säger Karin Rehnqvist.

Positivt är dock att flera universitet och högskolor över hela landet arbetar med jämställdhetsprojekt. På Musikhögskolan i Stockholm t ex, finns Normkritiska Gruppen och Konstmusiksystrar, som är ett nätverk för unga kompositörer och ljudkonstnärer inom konstmusik som definierar sig som kvinnor eller transpersoner.

I detta första program möter vi även norska tonsättaren Synne Skouen, Lo Kristenson och Kajsa Lindgren från Konstmusiksystrar och svenska violasten Mika Persdotter Svensson, som startar ett Damkapell i Köpenhamn. Tonsättaren och ljudkonstnären Kajsa Magnarsson är dotterdotter till Huldas Karin i Evert Taubes visa. Kajsa spelar bl a gitarr med en penisattrapp. Vi möter även tonsättarna Tebogo Monnakgotla och Ida Lundén, vilka tillsammans med Karin Rehnqvist 2008 bildade föreningen Kvast, med den humoristiska titeln Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare.

På hemsidan står det att läsa: ”Kvast är en ideell förening som verkar för att mer musik av kvinnor ska klinga i konserthus, på experimentscener, i aulor och allsköns musikhus runt om i landet, ja i världen. Ju fler konstnärliga uttryck, desto rikare musikliv!”

Kvast arbetar bl a med projektet Jämställd repertoar och har under de senaste åren regelbundet presenterat rapporter över andelen kvinnliga tonsättare i de största orkestrarna. Det visar sig att döda utländska män fortsätter att dominera repertoaren på de statsunderstödda svenska musikinstitutionerna. Andelen kvinnliga tonsättare är försvinnande liten fortfarande. Och det är ständigt samma tonsättare som spelas med Johannes Brahms i spetsen.

Ja, som musikkritikern i The New Yorkers Alex Ross skrev: ”Föreställ er Broadway med enbart döda dramatiker och förlag som endast ger ut nyutgåvor av Dickens”.

Men det finns ljuspunkter:

- Kvast har betytt mycket. Frågan om kvinnliga tonsättare har lyfts, och vi är synliga. Vad det gäller festivaler med ny musik så finns alltid kvinnor med numera. När man beställer nya verk så är man noga med att också beställa av kvinnliga tonsättare, förklarar Karin Rehnqvist

Stockholms Konserthus går i bräschen med att i sitt säsongsprogram 2016-17 ha med rekordsiffran 39 kvinnliga tonsättare på programmet.

På sin hemsida har Kvast en repertoarbank, en av världens mest omfattande samlingar, av kompositioner av kvinnor med över 1670 verk! Du kan bläddra, söka och provlyssna på orkestermusik, kammarmusik av alla de slag – elektronmusik och liveelektronik, kör, opera. Du kan söka verk av kvinnliga komponister efter genre, besättning, titel eller durata.

http://kvast.org

 

En annan glad nyhet:

Kvinnliga kompositörer får för första gången en större del av kakan när Kulturrådet delar ut sitt årliga stöd till tonsättare.

- Det är tydligt att det lönar sig att trycka på om förändring kring jämställdhetsfrågor. Det är nu en bra balans bland de sökande när det gäller genusperspektivet, säger Magnus Lemark, handläggare på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

 

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Corinne Von Dardel - Forest food
  Stensöta Karin Wiberg
 • 12.03
  Lo Kristenson - Vridna
  Lo Kristenson
 • 12.04
  Karin Rehnqvist - Davids Nimm
  Susanne Rosenberg, Lena Willemark, Agnete Christensen
  Davids Nimm
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.05
  Synne Skouen - Fair Play
  Sisu
  Call-Notes
  Etikett: Aurora
 • 12.07
  David Geringas (Cello), Yasha Nemtsov (Piano) [rec On 06, 09, 13 At Klosterkirche, Traunstein As Part Of The 2013 Traunstein Summer Concerts] [3, 01, 14] - The Flight of the Bumblebee (from The Tale of Tsar Saltan) [encore, arr Joseph Stirmer] [appl]
  Kompositör: Rimsky-Korsakov, Nikolai [1844-1908]
 • 12.08
  Kajsa Lindgren - Coalesce
  Kajsa Lindgren
 • 12.09
  Mika Persdotter Svensson - Selfie
  Mika Persdotter Svensson
 • 12.10
  Kajsa Magnarsson - Strap-On
  Kajsa Magnarsson
 • 12.11
  Evert Taube, Jerry Högstedt, Cupol-Orkestern - Huldas Karin
  Album: Svenska Favoriter: Här Är Den Sköna Sommaren
  Kompositör: Evert Taube
  Bolag: Ancha
 • 12.12
  Marco Bordogni - Konsert för Alt-Trombon och Orkester
  Louise Pollock
 • 12.16
  Ellen Taaffe Zwilich - Konsert För Trombon & Orkester
  Christian Lindberg, James Depreist, Malmö Symfoniorkester
  American Trombone Concertos
  Etikett: Bis
 • 12.18
  Karin Rehnqvist - Kast
  Juha Kangas, Österbottniska Kammarorkestern
  Davids Nimm
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.20
  Synne Skouen - Une Soirée D'été
  Geir Inge Lotsberg
  Apollyon Skouen And Åm
  Etikett: Afontibus
 • 12.29
  Karin Rehnqvist - All Those Strings
  Kronoskvartetten
 • 12.32
  Rehnqvist, Karin - Ljus Av Ljus
  Adolf Fredriks Flickkör/Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm)/Honeck, Manfred
  Musikstad I Europa
 • 12.35
  Tebogo Monnagkotla - Light years away - Supernova! (Uruppförande)
  Kungliga Filharmonikerna, Stockholm, Dirigent Kazuki Yamada,
 • 12.38
  Ida Lundén - Songs My Mothers Taught Me
  Hanna Dahlkvist Cello, Ida Lundén Elektronik
 • 12.40
  Syntjuntan - Atmosfärisk Drill
  Album: Syntjuntan
  Kompositör: Lise-Lotte Norelius
  Bolag: Schhh Records
 • 12.42
  Ida Lundén - Pygostylia akt1
  Ida Lundén
 • 12.43
  Lena Willemark, Susanne Rosenberg, Helena Gabrielsson - Puksånger - Lockrop
  Album: Sun Song
  Kompositör: Karin Rehnqvist
  Bolag: Bis
 • 12.45
  Anna Eriksson - Sutra (Part I)
  Kompositör: Anna Eriksson
  Bolag: Lamour Records
 • 12.48
  Karin Rehnqvist - Lamento - Rytmen Av En Röst
  Göran W Nilson, Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm)
  Davids Nimm
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.54
  Karin Rehnqvist - Davids Nimm
  Susanne Rosenberg, Lena Willemark, Agnete Christensen
  Davids Nimm
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.59
  Karin Rehnqvist - Solsången
  Lena Willemark, Niklas Willén, Sundsvalls Kammarorkester, Maria Garlöv, Ninn Persson
  Solsången
  Textförfattare: Anonymus 1400-Tal,Gunnar Ekelöf,Emil Hagström,Sandro Key-Åberg,Harry Martinson
  Etikett: Intim Musik