Liv Strömquist om finanstoppar, klass och kulturellt kapital

14 min

Liv Strömquist är aktuell med sitt sjätte seriealbum Uppgång & fall. I P1 Kultur berättar hon om längtan efter att diskutera ödesfrågor och om hur hon tänker kring att vara folkkär kulturprofil.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri

Liv Strömquist är serietecknare och debuterade med seriealbumet Hundra procent fett för tio år sedan, ett album med feministiska skämtteckningar och korta serier om allt från Jean Paul Sartre till Sex and the City och som följdes upp av den feministiska sexberättelsen Drift 2007.

2008 kom seriealbumet Einsteins fru som problematiserade idén om den romantiska kärleken och kärnfamiljen, och i nästa album Prins Charles känsla fortsatte Livs Strömquist på temat kärlek. Den inleds med frågan om vad kärlek egentligen är och mynnar ut i en sociologisk och historisk studie av den heterosexuella parrelationen.

Och här någonstans slog Liv Strömquist igenom stort i den bredare kulturen; förutom att släppa ytterligare ett album, Kunskapens frukt om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet, har flera av hennes album dramatiserats för teatern, och Dramaten har satt upp föreställningen Liv Strömquist tänker på dig ett flertal gånger. Hon har också sommarpratat i P1, utsetts till hedersdoktor vid Malmö Högskola och gjort tv-program om bildning med akademiledamoten Horace Engdahl.

Nu är hon tillbaka i sin ursprungliga form med sitt sjätte seriealbum Uppgång & fall, med serier om allt från global kapitalism, miljöförstöring och Chris O'Neill till vänsterns problem och näringslivstoppars förmåga till mindfulness.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Larsson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".