Vem kan du lita på ? Ekots Alice Petrén i Aten

3:52 min

Utrikeskrönika den 24 oktober 2016. Aten.

Aten måndag morgon

Vem och vad har egentlingen de över 60 000 migranterna och flyktingarna som har fastnat här i Grekland att lita på? De får ju inga besked om sin framtid.

Kan de lita på grekiska myndigheter - nej

på EU - nej

på sina hemländer - nej förmodligen inte

på andra migranter - nej

på smugglarna - ja i vissa givna ögonblick bestämde de sig i alla fall för att smugglarna var att lita på, paradoxalt nog att lita på organiserade brottssyndikat

Och biståndsarbetarna då - njää  de kommer och går

och på oss journalister - nej för också media har i stort sett övergett de 60 000 migranterna som sitter fast här.

Att få känna tillit är inte självklart, men något vi alla önskar oss, tänker jag. Det är ett stort begrepp - tillit - med många aspekter.

Till exempel finns det de som inte litar på fakta, de faktaresistenta. De som inte litar på politiker - politikerföraktet har vi hört om länge.   

USA:s presidentkandidat Trump vill att väljarna ska lita på honom, när han säger att andra ljuger, vi får väl se hur det går med det. och Hillary Clinton vill att vi ska lita på att det där med e-posten inte var ett problem, men tilliten svajar. 

När jag var ute och joggade häromdagen lyssnade jag på en TED talk, en föreläsning på appen TED med  Rachel Botsman. Hon talar på olika prestigeuniversitet i USA och England just om ordet tillit. Hennes budskap är att vi litar allt mindre på institutioner, som regeringen, banken och kanske kyrkan men i stället har  internet och ny teknologi blivit en plattform som förlöst en helt ny tillit mellan människor.  

Hoppa aldrig in i en bil med en främling, den varningen har de flesta fått av sina föräldrar. Ändå är det just vad många miljoner människor gör varje månad för långa samåkningar arrangerade över appen BlaBlacar, hävdar Rachel Botsman. 

Ingen hänger upp handduken snyggt och fint på ett hotell, men nog sjutton gör man det om man hyrt någons bostad via Airbnbn, eftersom även den som hyr blir rejtad och vill ha bra betyg till nästa gång, säger hon vidare. 

Hon ser hur tillit uppåt i samhällsstrukturen rasar medan den horisontella ökar och medför något positivt med mer öppenhet och ansvarstagande gentemot varandra.   

När frasen ”Jag litar inte på” blivit mer vanlig är Rachel Botsman inspirerande att lyssna till. Miljontals människor har gjort det. Tillit, tålamod - en rad tillstånd är utmanande i dag. Men jag skulle vilja fråga henne om det krävs fria samhällen och fria individer för att tilliten ska blomstra.

Det är inte migranterna som sitter fast här. 

Jag var på Lesbos häromveckan och där träffar jag varje gång en afghansk familj. Sonen är 10 år, den åldersgrupp som jag tycker är svårast att möta. Han förstår alldeles för mycket och är samtidigt för liten för att kunna analysera det han hör. Sist sa han skämtsamt: Jag kan väl få ta din flygbiljett härifrån. Eller stoppa ner mig i din resväska. Han log men det fanns en undran - skulle det inte kunna gå?

Pappan är utom sig av stress med kroppen full av utslag och eksem. De är fem i familjen. Och jag kan ju inte säga: Ni kan lita på att det kommer att gå bra.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".