Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
24 min
Hur skildras den norrländska glesbygden i rutan?
Mån 24 okt 2016 kl 14:00
P1 Kultur om glesbygdsskildringar i Sara Jordenös dokumentärfilm om Robertsfors nedlagda diamantfabrik och i flera aktuella SVT-satsningar – från "Midnattssol" till Po Tidholms "Resten av Sverige".

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson

I augusti gick Sara Jordenös dokumentär Kiki upp på svenska biografer – en film om vogueing och ballroomdanser i New York. En helt annan miljö än hennes nya film Diamantfolket, om platsen där hon växte upp, Robertsfors, och nedläggningen av ortens stora arbetsplats, Diamantfabriken Element Six. Där producerades syntetiska diamanter, som används till exempel i tandläkarborrar, men den sydafrikanska ägaren till fabriken beslutade att flytta produktionen till Irland i stället. Och i våras gick kontrakten för de sista anställda ut.

I helgen premiärvisades filmen i Robertsfors, med före detta anställda på fabriken i publiken.

Samtidigt har präglas hösten av flera SVT-serier som skildrar norra Sverige. Sara Meidell, kulturchef på Västerbottens-Kuriren i Umeå, och kulturredaktionens Mårten Arndtzén, med rötter i Vilhelmina i Västerbottens inland, diskuterar höstens stora krimsatsning Midnattssol, dokumentärserien Sveriges bästa hemtjänst, om hemtjänsten i Vännäs utanför Umeå, och Po Tidholms serie Resten av Sverige – en serie som försöker hitta svaret på frågan vad som ska hända med den svenska landsbygden.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".