Franska presidentkandidater, framtidsstaden Läggesta och ny Hertha

41 min
Hur går det i det franska primärvalet? Är Läggesta den nya metropolen? Och en feministisk klassiker i modern tappning.

Hur går det i det franska primärvalet?

Det gick oväntat bra för den tidigare premiärministern Francois Fillon i den första omgången av de franska högerpartiernas primärval.

Även ex-ministern Alain Juppé gick vidare till den avgörande omgången. Nordegren & Epstein fördjupar sig i hur de båda kandidaterna valt att prata om Frankrike och vad det säger om deras ideologi.

Och så undrar Louise Epstein vem av dem som har bäst att chanser att lyckas i vår om motståndaren heter Marine le Pen. Sveriges Radios Pariskorrespondent Margareta Svensson och Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap, medverkar.

Ny Hertha

Nu kommer för första gången Fredrika Bremers roman Hertha från 1856 ut i en vetenskaplig utgåva. Vad i denna feministiska klassiker är fortfarande är aktuellt och vad har blivit hopplöst förlegat? Det ska vi prata om med Petra Söderlund, sekreterare och huvudredaktör Svenska vitterhetssamfundet.

Framtidsstaden Läggesta

Läggesta den lilla orten i Strängnäs kommun har åter seglat upp som en möjlig plats att anlägga en ny stad. Botten tycker DNs ledarredaktion. Toppen tycker bostadsminister Peter Eriksson. I dag hoppas Louise få reda på vad Strängnäs tycker. Jacob Högfeldt (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs medverkar.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ülkü Holago