P1 Kultur: Vi minns Karin Johannisson och besöker Textila Undertexter

Här finns inget ljud
Efter nyheten om idéhistorikern Karin Johannissons bortgång analyserar författaren Ulrika Knutson hennes betydelse. Dessutom blir det en essä om Johannissons sista stora verk: "Den sårade divan".

Vi besöker också utställningen Textila undertexter på Marabouparkens konsthall. Den spänner från 60-talets politiska textilkonst till samtida verk av namn som Zandra Ahl och Helene Billgren. Med hjälp av virkade landskap, broderat telefonklotter och till och med avmålade Viola Gråsten-filtar berättar de medverkande konstnärerna en textil historia.

I den långhåriga ryamattan av Ann Böttcher göms ett hakkors och tittar man närmare på den traditionella persiska mönsterbilden i Shabnam Faraees bomullsdukar, framträder sprittande sillar, potatisplantor och ölbubblor.

Nina Asarnoj har träffat utställningens två kuratorer, konstnären och professorn i textil Bella Rune och Helena Selder för att reda ut vad textila undertexter egentligen är för något.

Dessutom blir det ett studiosamtal med kulturredaktionens Emma Engström om vad streamingtjänsterna gör för vår möjlighet att se tv-serier från andra delar av världen än den anglosaxiska kultursfären. Med utgångspunkt i den omtalade tjeckiska serien "Wasteland" öppnar vi ett fönster mot tv-världen.

Katarina Wikars är den som gjorde OBS Essä för ungefär ett år sedan om den nu bortgångna Karin Johannisson - som vi alltså återutsänder.

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Mattias Berg.