Sexuell hälsa, Iran och Reinfeldt

44 min
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.


16.00-16.45
Kongress om sexuell hälsa
Multipla orgasmer och hämningslös lust. Vad betyder grannens fantastiska sexliv för ditt samliv? Vi pratar om sex, om förväntningar och missförstånd. Vi sänder från Svenska mässan i Göteborg där världens största kongress om sexuell hälsa pågår. Medverkar gör bland andra universitetslektorn och familjerådgivaren Barbro Lennéer-Axelsson, Katarina Lindahl tidigare generalsekreterare för RFSU, Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi och Tabita Njoroge. Kenya.


Brutaliserad konfliktlösning
Både på Sri lanka och i Aceh drabbades man hårt av tsunamin, men konsekvenserna för separatiströrelserna på de två platserna blev helt olika. Medan gerillan i Sri Lanka sägs vara utplånad, så har gerillans män i Aceh just tagit makten i fria val. Där hade de forna fienderna ständig kontakt i valspurten. Vad gick rätt i Aceh men fel på Sri Lanka? Reportage av Viktor Nordenskiöld.


17.00-17.45
Sverige som ordförande i EU
Statsminister Fredrik Reinfeldt har idag redogjort för prioriteringarna när Sverige tar över ordförandeskapet för EU den första juli. Studio Etts EU-reporter Susanne Palme kommenterar.

Intervju med Fredrik Reinfeldt direkt från Rosenbad. Efterföljs med debatt mellan Anna Dahlberg, Expressen och Widar Andersson från Folkbladet.

Iran
Demonstrationerna i Iran fortsätter och varje dag kommer nya bilder och filmer inifrån landet. Våldsamma konfrontationer har nu blivit vardagsmat för de som ihärdigt fortsätter protestera mot vad de menar var valfusk. Vi har pratat med Teheranbon och demonstranten Nima. Reporter Parisa Khakuei. I går krävde FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon ett omedelbart stopp för gripanden, hot och användande av våld mot civila i Iran. I dag kallade svenska UD till sig Irans ambassadör i Stockholm för att uttrycka Sveriges oro över vad som händer i Teheran. EU har uttryckt oro över våldet. Hör Rouzbeh Parsi, forskare på EU:s institut för säkerhetspolitiska studier. Det är ju också mycket aktivitet på internet i omvärlden. Reporter Robin Olin.

Rabattdoktorn
Varför är en plantering vacker? Och hur vet man att färger i rabatten matchar eller inte? Det vet universitetslektorn Nina Nilsson som blir först i världen på att doktorera i rabatters färgkombination. Nina Nilsson utbildar trädgårdsdesigners på hantverkskolan Da capo vid Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet. Och hon är inte helt nöjd med hur det ser ut i de offentliga planteringarna. Reporter Helén Palmqvist Novik.

Burkaförbud i Frankrike
Frankrikes president Nicolas Sarkozy slog under ett tal till parlamentet igår fast att burkan inte är en religiös symbol, utan en symbol för förnedring och att klädseln inte hör hemma i Frankrike. Flera politiker från både vänster och höger ställer sig bakom ett förbud mot burkan ute på franska gator, frågan ska nu diskuteras i parlamentet. Ingmarie Froman är frilansjournalist, men var tidigare Ekots korrespondent i Paris. Hör henne i Studio Ett.


Programledare: Pia Fridén och Madeleine Blidberg
Producenter: Pontus Mattsson och Andreas Kron
pontus.mattsson@sr.se  andreas.kron@sr.se