Möt Suzanne Osten – regissör och dramatiker

43 min
Suzanne Osten är en av landets absolut främsta regissörer. Som gäst hos Anneli Dufva pratar om sitt arbete vid den banbrytande scenen Unga Klara i Stockholm, om sina filmer, om sitt konstnärskap.

Just nu är Suzanne Osten dubbelt aktuell. Dels med den redan internationellt omtalade urpremiären i Drama i P1 med det hittills ospelade manuset av Ingmar Bergman Sextiofyra minuter med Rebecka. Och dels med uppsättningen  Falla ur tiden på Dramaten, efter David Grossmans bok om sorg och förlust.

Osten är född 1944 i Stockholm, hon studerade på universitetet i Lund (konst, litteratur, historia) och där började hon också hålla på med studentteater. Hon grundade först Fickteatern och sedan, 1975, Unga Klara.

Som dramatiker skrev hon under 70-talet en mängd pjäser: t ex Jösses flickor, Tjejsnack, Kärleksföreställningen och Fabriksflickorna – samtliga tillsammans med Margareta Garpe.

På Unga Klara har hon under åren regisserat många redan legendariska uppsättningar; Underjordens leende, Hitlers barndom, I Lusthuset, Irinas nya liv, Det allra viktigaste, Flickan mamman och soporna och Affären Danton.
Bland hennes filmer finns: Mamma, Bröderna Mozart, Skyddsängeln, Livsfarlig film, Tala det är så mörkt och nu senast Flickan mamman och demonerna – för att nämna några.

Hon har skrivit flera böcker – bland annat finns hennes samlade texter i ”Mina Meningar”.
Hon har varit professor i regi vid Dramatiska Institutet.
Och hon är just nu Sveriges barnfilmsambassadör.

Suzanne Osten valde Frihet av Rainer Werner Fassbinder från 1972 som sitt klipp ur våra arkiv. Tyvärr finns föreställningen inte att lyssna på av upphovsrättsliga skäl.