Det farligaste vid fronten: Johan-Mathias Sommarström vid Mosulfronten

3:31 min

Utrikeskrönikan den 26 oktober 2016. Mosul, Irak.

Mosulfronten onsdag.

Det är farligt här och jag blir rädd.

Korre vid fronten – som att springa på slagfälten i skottsäker väst för att få de mest närgångna ljuden av striderna.

Combat.

Journalister som efter en dag på fältet träffas och jämför vem som haft det tuffast.

Självmordsdåd, krypskyttar, giftig rök. Historier som bräcker och bräcks. Själv vill jag se min familj igen, mina vänner. Ändå utsätter jag mig för det jag är allra mest rädd för, nej det är inte det jag nyss nämnde.

Det är biltrafiken och nonchalanta chaufförer.

Jag vet inte hur många gånger jag varit nära att krocka de gånger jag varit här. Hur många gånger jag krampaktigt hållit mig i bilens handtag, hållit andan, blundat och hoppats på det bästa, medan skrattande chaufförer försäkrar att "det är lugnt".

Var här för drygt ett år sedan och åkte krokiga bergsvägar. Chauffören fnös lätt när jag tog på säkerhetsbältet. Sneglade på hastighetsmätaren, 150 kilometer i timmen. Omkörning i uppförsbacke innan kurva, gulp.

Mötande långtradare blinkar med helljusen, med decimeter kvar lyckas vi komma över på vårt eget körfält igen.

Försöker distraherar mig själv, tittar på klockan, ja fin klocka det här.

Kurva åt andra hållet, jag ser de mötande bilarna men vet att chauffören inte gör det. Han kör om. Nej, ropar jag samtidigt som metallsmaken från adrenalinpåslaget gör sig påmint i munnen och magen knyter sig likt ett omvridet lakan i en centrifug.

Distraherar mig själv igen, tittar på mobilen, ingen täckning, tittar ändå, fin mobil det här.

Samma sak ytterligare en gång och en gång till och en gång till, mina distraktionsmetoder tar slut, har konstaterat att naglarna behöver klippas, att mitt armband kan dras åt och att klockarmbandet kan knäppas och knäppas upp 70 gånger på en minut.

Frågar chauffören om han kan ta det lite lugnare, vi har ju inte bråttom- han tittar på mig – när nu bilen går så här fort ska man väl utnyttja det.

Vansinnesfärden fortsätter, han tittar på sin telefon under en omkörning, plötsligt är vi utanför vägbanan på fel sida. Bilens hjul tappar greppet "nu är nog ändå vår sista stund kommen" tänker jag och bilder på min leende familj blixtrar förbi i mitt huvud innan chauffören får kontroll på bilen igen.

Han skrattar, jag är blek.

Vi når vårt mål, vi kommer fram. Jag är omskakad men vid liv, känns som det är mot alla odds. På skakiga ben ställer jag mig på fast mark igen. Andas.

"Du ser, jag är en bra chaufför" säger han och ler.

Råder delade meningar om det tänker jag men säger inget – tänker att vi ska ju tillbaka också.

Flera veckor senare får jag ett meddelande från min översättare, de varit med om en bilolycka. Själv har han fått flera frakturer, men chauffören har dött.

Samma chaufför som några veckor tidigare log överseende mot min rädsla och försäkrade att allt är lugnt, att bilar ska köras i 150.

Så alla välmenande vänner som ber oss att ta det lugnt här i fronten, att vara försiktiga – vi är försiktiga, men vi gör också det farligaste man kan göra här – vi sätter oss i bilar och åker.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista