Barnhemsbarnen idag - del 1

29 min
Reporter Sofia Klemming Nordenskiöld

Karoline är 16 år. Hon dömdes i vintras till villkorlig dom för misshandel av sina lärare och klasskamrater. Karoline har haft kontakt med de sociala myndigheterna sedan hon var sex veckor – trots det har hennes liv helt spårat ur. Hur kan samhället hjälpa ungdomar som fastnat i en ond spiral av kriminalitet, droger och aggressivt beteende?

I det första programmet i Barnens sommarserie besöker Sofia Klemming Nordenskiöld i Ås ungdomscenter söder om Oslo, där personalen använder sig av en ny behandlingsmodell för de ungdomar som ingen annan har kunnat hjälpa. Här bor Karoline sedan två månader. Kommer hon att få hjälp den här gången?

I ett samarbete mellan Norge och Sverige har forskare nu för första gången tagit reda på vilka metoder som faktiskt fungerar.  Den nya modellen som prövas på Ås bygger på kort tid på institution och att föräldrar, skola och kompisar är med i behandlingen.

Litteraturtips:

Institutionsbehandling av ungdomar - Vad säger forskningen? Tore Andreassen, Gothia 2003. Om nutidens barnhem och behandlingshem.

Jack - Et slags liv Trond Hansen, Schibsted 2006. Om Jack, ett fd barnehmsbarn.

Nasjonens barn av Bernt Eide & Ellen Aanesen Conflux Forlag. 2008. Om resande folkets barn som placerade på barnhem.

Kampen om barna, personer av taterslekts erfaringer fra barne-og skolehjem. Av Anne Berit Sandvik. Avhandling i kriminologi vid Oslo universitet, 1999.

Samfunnets stebarn av Kjersti Ericsson, Universitetsforlaget 2009. Om utsatta barn historiskt och internationellt.

De usynliges by & Et annet folk av författaren Britt Karin Larsen

Svarta rosor, red författaren Gunilla Lungren

Utan hus, utan grav, red författaren Gunilla Lundgren