Resan till Rysslands barn

30 min

Under två veckor återutsänder vi reportageserien Resan till Ryssland barn som sändes i augusti 2008. Vägvisare är Olga Granlöf och reporter Barnens Ylva Mårtens. Fler bilder och en längre text hittar du här: Olga Granlöf är född och uppvuxen i Sovjetunionen. Hon kom som 23-åring till Sverige, har levt halva sitt liv i Sovjet och halva i Sverige. Olga blir lyssnarnas vägvisare och Ylva Mårtens tolk. Resan till Rysslands barn börjar på Finlandsbåten till Helsingfors och går sen vidare med tåg till St Petersburg och Moskva.

Resan till Rysslands barn – foster och barnhemsbarnen, del 1

Fredag 19.6. kl.11.03

Alja Kovtynenko, 18 år och Katja Beljaeva, 12 år är båda fosterbarn. De bor tillsammans med sin fostermamma Svetlana, Aljas storebror, Aljas gammelmormor och en hund i ett stort flerfamiljhus utanför St Petersburg. Alja och Katja bodde förut på barnhem.

Svetlana visar bilder på Katja hur hon såg ut när hon kom från barnhemmet; mörk under ögonen, rakat huvud och smal, mycket smal. Hur har Katjas liv förändrats sen hon kom hit till familjen? - Allt är förändrat! Här får jag lära mig både dansa, tala engelska och jag har en egen dator, berättar Katja.

27 miljoner ryssar är under 18 år. Enligt officiella ryska siffror bor ca 750.000 barn på barnhem. De räknas som föräldralösa.

 

Föreningen Föräldrabron har kämpat sen 1988 för att alla barn behöver en familj. Grundare och iniativtagare till Föräldrabron är Marina Levina och hennes man. Paret Levin trodde att de levde i världens bästa land; Sovjetunionen tills de upptäckte att barn sorterades som sopor på barnhemmen runt om i landet. På korrigeringsanstalter tynade barn med funktionshinder bort. Då bestämde de sig själva för att adoptera ett barn med funktionshinder. Men det var förbjudet. Efter lång och envis kamp lyckades familjen i alla fall. Idag bor 4 adoptivbarn, 5 fosterbarn + en baby och 3 biologiska barn i makarna Levins lägenhet. Ibland fungerar familjen även som ett jourfosterhem.

Resan till Rysslands barn – foster och barnhemsbarnen, del 2

Söndag 21.6. kl. 19.03

Den sista delen av resan till Rysslands barn går till Moskva. Olga Granlöf och Ylva Mårtens besöker Internatskola nr.8. En internatskola är i Ryssland detsamma som ett barnhem. Här bor 112 barn i åldrarna 7 till 18 år. På barnhemmet är alla barnen föräldralösa, berättar rektorn, 90% av barnens föräldrar har förverkat sin föräldrarätt, resten av föräldrarna är döda, försvunna eller så har mammorna lämnat sina barn direkt på BB.

Barnen som flyttar härifrån är inte förberedda för att leva ett eget liv, berättar rektorn: - De är uppfostrade till att bli konsumenter. Här på internatskolan är allting serverat. De vet inte att man måste arbeta för att klara sig och det här leder till att många blir kriminella.

 

Moskvas barnombudsman, Alexej Golovan berättar att det finns mängder av forskning som visar att barnhemsbarnen inte kan anpassa sig till samhället. De blir farliga för både sig själva och andra. Den organiserade brottsligheten rekryterar gärna barnhemsbarn för att få dem att begå brott. Barnhemsbarnen har ingen familj att ta hänsyn till så de utför handlingar som andra barn aldrig skulle göra, berättar barnombudsmannen.

För två år sedan uttalade Vladimir Putin regeringens målsättning: Barnhemmen ska avvecklas. Alla barn har rätt till en familj. Men avveckligen går långsamt.

Tanja Janina, 13 år har bott här sedan hon var sju år. Förra året fick hon chansen att flytta hem till en familj som fosterbarn:
- Men jag längtade tillbaka till barnhemmet för jag fick inte leka med familjens hundar, fostermamman, tyckte jag var olydig när jag gjorde det, berättar Tanja.

 

 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista