Frågor i spåren av regn och rusk.

25 min
Odla med P1. Telefonväkteri med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor om bland annat gråmögel på tomat och pumpablad, jordgubbsodling i pallkrage och hur man planterar en klätterros invid ett gammalt träd. Progremledare: Lena Redin

Måndagen den 15 juni kom vårt telefonväkteri att präglas en hel del av den senste tidens regn och kyla, som ju ställt till det för många odlare.

Maj-Lis Pettersson kunde själv vittna om sin dränkta trädgård (72 mm på tre dagar), där framför allt värmekrävande växter som bönor och sommarblommor inte vill komma igång. Och flera av lyssnarna som ringde hade också problem som uppstått med anledning av blötan och de låga temperaturerna. 

Grentorka på surkörsbär är till exempel något som gynnas av fuktigt väder. Detta har drabbat Asagh Daudi i Vårberg, som fick rådet att klippa in de svampangripna grenarna  - och att kanske överväga att byta ut trädet mot en mer motståndskraftig sort, en sådan är " Fanal".

Att Viktoria Edstedt fått gråmögel på sina tomatplantor och pumpor beror också på det fuktiga vädret, och hon fick tipset att ta in sina krukor med tomater för att låta dem torka upp lite. Har man ett växthus bör man sätta på värmefläkten för att få det torrare.

Apropå pumpor, så bör dom få stanna kvar inomhus tills det är riktigt varmt. Runt 15-20 grader vill både pumpor, squash och andra värmekrävande växter gärna ha. Så pumpaodlaren Felix Rodriguez i Stockholm fick rådet att vänta ett tag till med att sätta ut dom. 

Vårt väkteri handlade också om hur man planterar en klätterros som ska svinga sig upp i ett gammalt äppelträd, om jordgubbar i pallkragar, vad det kan vara för "vitt ludd" i pelargonkrukorna och om kartgallring av äppelträd. 

Varför Irma Eklöfs tagetes liknar eländiga fiskskelett listade växtskyddsdetektiven Maj-Lis också ut. Det måste vara SNIGLAR!

Och hon passade på att rekommendera den nya norska bekämpningsmetoden mot "mördarsniglar". Man lägger ut bitar av en dödad snigel, som doppats i en lösning med nematoder. Andra sniglar kommer då krypande och äter på sin gamle kamrat - och de stryker med på kuppen, eftersom de får snigeldödande nematoder i sig!

Här på hemsidan kan du lyssna på hela telefonväkteriet, och det går också att ladda ner som poddradio. 

Programledare är Lena Redin.

PS. Ogräsen växter förstås till sig i blötan! När du rensat klart i landen kan du testa dina kunskaper i vårt nya Quiz - som handlar just om ogräs!  Det finns i spalten till vänster.