Carl Bildt – om den blå täckjackan, ironiska tonen och kritiserade oljan

52 min

Han är beundrad och respekterad, men också ifrågasatt. Glorian från fredsuppdragen på Balkan hamnade på sned efter brottsanklagelserna mot Lundin Oil – och han kallas dryg. Men vad driver Carl Bildt?

Sedan slutet av 60-talet har Carl Bildt funnits i svensk politik och brukar kallas landets mest kända politiker utomlands. Han började i elevrådet, blev handsekreterare åt Gösta Bohman i Moderaterna, så småningom partiledare och avslutningsvis utrikesminister.  

I Sverige är han respekterad för sina internationella uppdrag och kontakter, men också kritiserad för styrelseuppdrag i energibranschen och sina ifrågasättande svar på journalisters frågor.

Men vad har format Carl Bildt? Den lillgamla gymnasisten som "näbbgäddar sig" och kallas för en grå eminens inom Moderaterna innan han hinner fylla 25?

I Söndagsintervjun pratar han bland annat om uppväxten, kontroversen kring Lundin Petroleum som anklagats för folkrättsbrott, och om vänsteråret 1968. 

Den borgerlige ynglingen tog sin blå täckjacka, cyklade till det ockuperade Kårhuset i Stockholm och gick upp i talarstolen – inför upproriska universitetsstudenter.

 

Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista