Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:11 min
Regnskogen som räddar liv: Ekots Lotten Collin i Costa Rica
Fre 28 okt 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 28 oktober 2016. Costa Rica.

La Selva, fredag morgon.

Vad är mest akut? Det är en fråga jag ofta ställer mig. När man, som jag, bevakar en hel kontinent så finns det alltid flera brådskande historier som briserar samtidigt. Det är nog det som gjort att jag aldrig kommit iväg till Costa Rica. Det har aldrig varit akut: ingen statskupp, inget knarkkrig, inga stora demonstrationer. Men i förra veckan bestämde jag mig för att det skulle bli av. En kort resa, tre dagar, för att göra två positiva historier: en om yttrandefriheten som blomstrar här, och en om skogen, som också blomstrar. I Costa Rica har man lyckats stoppa avskogningen och plantera nya träd till skillnad från andra länder i Latinamerika.

Men inför avresan tvekade jag ändå. Samma dag som flyget lyfte demonstrerade hundratusentals människor i Caracas mot president Maduro, en del av mig kände att det var tjänstefel att inte vara på plats. Venezuela är ju akut.

Dagen därpå står jag här, djupt inne i grönskan, och har just gjort en intervju med biologiprofessorn Carlos de la Rosa. Han sa: Den här skogen är över 1000 år gammal. Den är mitt bibliotek. Varje träd är en bok, en berättelse. När skogen huggs ner för att bli toalettpapper så är det ett sorts bokbål, det gör ont i mig att se. Förr täcktes Centralamerika av regnskog, idag är Costa Ricas hårda lagar som både straffar skövlare och premierar de som planterar nya träd, ett undantag. I resten av världen huggs skogen ner.

Men, säger Carlos, även om vi försöker göra rätt så drabbas vi av att andra gör fel. Vi märker att träden här börjat växa långsammare eftersom den globala uppvärmningen stör fotosyntesen. Träden behövs för att samla koldioxid. Och den biologiska mångfalden i skogen är omöjlig att återskapa i efterhand om den väl försvunnit. Läget är akut, men jag vet inte om folk inser det. Du förstår. För mig är det här en fråga om överlevnad. Bokstavligen. Skogen räddade mitt liv.

Jag fick cancer för några år sedan, och regnskogsväxten rosensköna från Madagaskar räddade mitt liv. Den innehåller alkaloider som man upptäckt botar vissa cancertyper. Så jag hade inte överlevt om inte den lilla växten överlevt, säger biologen Carlos de la Rosa. 

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".