Mycket om ljudvolymen när radioledningen svarar lyssnarna

20 min
De flesta e-post och brev till Lyssnarkontakt den senaste tiden handlar om att ljudvolymen i radion är ojämn. Att den tekniska kvaliteten skulle ha försämrats. Stämmer detta? Och vad kan i så fall Sveriges Radios vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö göra åt saken? Det svarar de på i Publicerat den här veckan.

Programmet ägnas helt åt lyssnarnas frågor. Och frågorna är många. 

Ska Naturmorgons fältreportrar utrustas med headset, så de kan höras bättre, föreslår Olof Sandell, 36 år, som poängterar att han hör bra och verkligen gillar det han kan höra.

Svårt med balansen?

Håller radioledningen med om att övergångarna mellan programmen ofta"jäktas fram", som Sören Nyström skriver.

Att de medverkande alltför ofta tillåts prata i munnen på varandra, som Elmer Adolfsson, 78 år klagar över? Det tycker också Dorrit Fredriksson.

Mer nattradio?

Att balansen mellan tal och musik är ett ständigt problem, som Tyge Mölgård är inne på.

Fredrik M tycker det är onödigt att sända P3/P4 i två kanaler på natten. Den ena kanalen kan användas till webbkanalerna P3 Star eller Rockster, som inte kostar något, föreslår han.

Kvalitetssäkrade intervjuer

Hans Wallén undrar varför P1 sänder så många repriser? Lisette Edgarsson vill kvalitetssäkra de enligt henne ofta dåliga studiointervjuerna. Och ha mer reportage istället.

Ekoreportrar på bild?

Det framförs också andra konstruktiva förslag: Olof Lindh och Mats Lundgren vill att åtminstone studioreportrarna på Ekot ska "bildsättas", det vill säga lägga ut sina porträttbilder på nätet.

Fler produktionsbolag?

Sonja Blixt gillar inte att Tankar för dagen repriseras istället för Vid dagens slut. Jaak Roosa tycker Karlavagen alltför ofta får lämna plats till sporten.

Och ska SR lägga ut ännu mer på produktionsbolag?  

Svar också på webben

Frågorna är många, fler än de vi presenterar här i sändningsinformationen. Och svar utlovas av Mats Svegfors och Cilla Benkö.

Vi hann dessutom ta upp flera frågor som inte fick plats under Publicerats tjugo minuters sändningstid.

Svaren på de frågorna kan du istället höra här på webben. De handlar om allt från På minutens som Stefan Anjou tycker "abrupta uppehåll", till en önskan från Bo Nyström om färre kulturprogram och istället fler "vassa" naturprogram i P1.  

Andra frågor handlar om kortvågsradio, minoritetsspråk och SR:s samarbete med Sida.