Jakten på felsörjare i Thailand: Ekots Margita Boström i Taipei

3:42 min

Utrikeskrönikan den 31 oktober 2016. Taiwan.

Taipei, måndag morgon.

I min asiatiska hemstad Bangkok har köerna ringlat långa vid tempelområdet Grand Palace under drygt två veckor nu.

De som står i köerna vill komma in och sitta vid kistan eller under den döde kungens porträtt för att visa hur de sörjer och saknar honom. Det är nämligen ytterst viktigt att visa att man sörjer på rätt sätt.

Det har till och med uppstått ett slags självutnämnda sorgepoliser som jagar människor de inte anser sörjer på rätt sätt. Det kan vara fel färg på tröjan eller ett beteende som de självutnämnda sorgeväktarna vill rätta till.

Men för många thailändare är kraven svåra att leva upp till. Det dagliga livet måste fortsätta - om inte annat för att man ska få mat på bordet.

I denna extrema sorgeprocess har juntan också uppmanat medborgare att hålla utkick och anmäla folk som kan tänkas bryta mot lag 112. Landets drakoniska majestätslag som kan ge upp till 15 års fängelse efter en rättegång i militärdomstol för en enda förseelse. Man får inte uttrycka något som kan anses kränkande mot kungahuset.

Minst 20 människor har gripits anklagade för detta brott sedan kungen dog.

Men den gången nöjer man sig inte med att jaga dem som befinner sig i Thailand. Nu vill man komma åt även 19 thailändare som flytt utomlands och som anses ha brutit mot majestätslagen. Man har därför vänt sig till 9 länders ambassader och bett om hjälp med att få personerna utlämnade till Thailand. Enligt uppgifter i thailändsk media hävdar myndigheterna att de fått svar från minst 6 länder.

- De förstår vår begäran och vår oro. Men har också hänvisat till att de inte kan utlämna dem eftersom det strider mot internationella lagar, har juntaledare Pryuth Can-Ocha sagt.

Sverige har inte fått någon förfrågan så här långt.

Om allt detta kan man ha åsikter men som boende i Thailand kan jag inte uttrycka dem öppet eftersom majestätslagen gäller även mig och alla andra som besöker landet. Jag riskerar fängelsestraff om jag bryter mot den thailändska lagen.

På samma sätt måste en person från Thailand förhålla sig till svenska lagar.

Men på Youtube kan man nu se en film som visar hur en kvinna från Thailand bosatt i Sverige försöker att få tag på en annan thailändsk kvinna, också hon bosatt i Sverige. Kvinnan på filmen anser att den hon söker har uttryckt sig vårdslöst om det thailändska kungahuset.

I videon kan man se hur denna självutnämnda sorgepolis ringer upp på telefon, gör hotande utfall och skriker mot telefonen. När hon inte får något svar går hon och den som håller i kameran hem till kvinnan. De ringer på hennes dörr och upprepar hoten och skriker utanför dörren.

Där inne finns kvinnan och hennes man, men de öppnar inte.

Den här videon visar alltså tydligt hur två personer från Thailand bryter mot svenska lagar.

I Sverige döms ingen längre för majestätsbrott. Däremot har vi yttrandefrihet och en tryckfrihetslag som fyller 250 år i år.

Rätten att både ha och uttrycka sina åsikter är alltså grundlagsbefäst i Sverige. Att med hot och våld ge sig på någon på detta sätt är dessutom djupt kränkande med svensk mått mätt.

Det måste dessa två thailändare måste acceptera precis som jag måste förhålla mig till majestätslagen i Thailand.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".