Om burkor i Bulgarien: Ekots Johanna Melén i Sofia

3:45 min

Utrikeskrönika den 1 november 2016. Sofia.

Sofia, tisdag.

Visste ni, att Bulgarien, precis som till exempel Frankrike och Belgien, har infört burkaförbud?

Den kvinna som sedan sista september i år täcker hela eller delar av sitt ansikte riskerar böter på upp till 750 euro, drygt 7000 kronor eller indragna sociala bidrag.

I Bulgarien är omkring tio procent av befolkningen muslimer. De flesta är av turkiskt ursprung och har levt i landet mycket länge utan att bära burka. Väldigt få bulgarer har överhuvudtaget sett någon täcka hela sin kropp och ansikte i tyg och då kan man ju undra varför lagen behövs.

Jo, visar det sig, i staden Pazardjik, 11 mil sydost om Sofia finns en liten grupp romer som tagit till sig av radikal islam och där några kvinnor har börjat täcka hela sig, också sina ansikten. Pazardjik var tidigare i år först ut att införa ett lokalt burkaförbud som sedan en månad alltså gäller hela Bulgarien. Bakom lagen står Patriotiska fronten, ett stödparti till Bulgariens styrande parti, och som skäl har man bland annat angett det senaste årets terrordåd i Europa.

Fast kritiker här menar att burkalagen bara är ännu ett exempel på en alltmer aggressiv och hatisk retorik i bulgarisk politik, riktad mot det som är främmande. I våras spreds bilder över hela världen på hur självutnämnda gränsjägare stoppade och brottade ner flyktingar och migranter som försökte ta sig över gränsen mellan Turkiet och Bulgarien.

Uttalande från premiärminister Bojko Borisov tolkades som att han faktiskt tackade för hjälpen när han sade att "all hjälp till polis, gränspolis, till staten är välkommen". I efterhand hävdade Borisov att han misstolkats.

Igår träffade jag en människorättsaktivist här i Sofia som sade att allt prat nu i Bulgarien om hotet från migranterna eller om burkaförbud egentligen bara är tänkt som dimridåer, till för att få människor att tänka på annat än sina verkliga problem och de styrande politikernas oförmåga att lösa dem. Den där teorin har jag hört många gånger den senaste tiden, i olika länder, till exempel i Ungern, att landets ledning förstorar upp eller till och med hittar på saker bara för att ta fokus från sådant som skulle kunna kosta dem väljare i nästa val.

När jag hör den teorin tänker jag att det kanske är att underskatta människors förmåga att skilja propaganda från verklighet och när jag pratar runt med folk jag träffar här på gatorna i Sofia eller i Budapest är det faktiskt aldrig någon som nämner just burkaproblemet eller flyktingfrågan som det som skaver mest. Oftast pratar människor om brister i vård, i skola, om problem med att hitta ett jobb.

Sedan beror det ju naturligtvis på hur problemet framställs, som i Ungern till exempel där regeringen i annonskampanjer inför den omtalade flyktingomröstningen förra månaden kom med frågor och påståenden som "visste du att, sedan migrationskrisen startade har över 300 människor dödats i terrordåd i Europa".

Jaha, vad ska man svara på det då, vilka slutsatser man förväntas dra är i alla fall uppenbart.

Än så länge har jag inte sett några burkor i Bulgarien men vet ni, i dag tänkte jag ta en sväng förbi Pazardjik, staden där de lär finnas och jag lovar att ta en bild om jag ser en.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista