P1 Kultur: In i mörkret med Charlotte Gyllenhammar

Här finns inget ljud
I dagens P1 Kultur undersöker vi gränsbegreppet genom konsten. Vad definierar en stats gränser? Var börjar och slutar en människas identitet och är det möjligt att upphäva tyngdlagens begränsningar?

Nu är det precis femtio år sedan floden Arnos vatten steg och steg på ett gränslöst sätt och konststaden Florens drabbades av en översvämning då tavlor och ting förstördes till ett oskattbart värde. Lagom till minnesdagen har nu det sista verket som förstördes i de oljiga vattenmassorna restaurerats - "Den sista måltiden" av Giorgio Vasari. 

Den holländske konstnären Jonas Staal undersöker vad som definierar en stat och har varit medskapare till den självutnämnda demokratin Rojava i västra Syrien. Ett fiktivt land men med verkliga invånare. Cecilia Blomberg har träffat honom i hans ateljé. 

Och så har Mikael Timm läst John le Carrés självbiografi "Duvornas tunnel" - och eftersom författarens identitet är något svävande och hela hans existens är en oklar mix av fantasi, förklädnader och dubbelliv, så tog författaren hjälp av två privatdetektiver för att för få hjälp att skilja fakta från fiktion i sitt eget liv.

Dessutom får vi besök i studion av konstnären Charlotte Gyllenhammar som är aktuell med utställningen "Natt" på Fotografiska i Stockholm. Även hon en person som flyttat gränserna för vad som är möjligt inom konsten genom att bland annat upphäva tyngdlagen och låta en stor ek sväva upp och ned över Drottninggatan i huvudstaden.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.04
    - KN P1 ILL till tgm om Pauline Oliveros TONA t ex 0'22