Mattelyftet, uttalsspecial och moster Ullas julkort

41 min
I går kom nyheten om den positiva mattetrenden. Men vad säger forskningen? Hur kan den fortsätta? Sen blir det uttalsspecial och så undrar Louise när hon måste posta moster Ullas julkort?

Mattelyftet

I går kom ju den glada nyheten att svenska elever presterar bättre i matematik och naturvetenskap. Louise Epstein vill veta hur den positiva trenden kan fortsätta. Vad säger forskningen egentligen om vad som fungerar när barn ska bli duktiga på att räkna? Andreas Ryve, professor i matematik, medverkar.

Uttalsspecial

Nordegren & Epstein i P1 tar också upp vikten av att uttala utländska namn och platser korrekt. Vilka krav kan man ställa på Sveriges Radios medarbetare? Många lyssnare tycker att det låter alldeles för slappt och talspråkligt. Stämmer det?

Olle Engstrand, professor emeritus i fonetik och Tove Svenonius, inrikeschef på Ekot, kommer till studion.

Dessutom så frågar vi dig som lyssnar om du brukar undvika ord eller namn som du är osäkra på hur du ska uttala. I så fall - vilka då?

Här kan du delta i diskussionen eller läsa vad andra har skrivit. 

Moster Ullas julkort

Och så undrar Louise hur hon skall göra för att vara helt säker på att julkortet till moster Ulla kommer fram före julafton. Maria Ibsén, pressansvarig PostNord, ger svar.

 


 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anna Tullberg