P1 Kultur: American Honey och Adult Life Skills – kvinnors utväg och instängdhet

Här finns inget ljud

Det handlar om två nya filmer kring hur en ung kvinna tar sig ut - eller inte - i livet. OBS Essän utgår från antologin "Inspärrad". Och så undrar vi vad Nobelpristagaren Nelly Sachs säger oss i dag.

I dag är det premiär för filmen "Adult Life Skills", en titel man skulle kunna översätta med "vuxenfärdigheter" ungefär. För det här är en film om konsten att bli vuxen. Eller kanske snarare om konsten att misslyckas med just det. Filmen handlar om Anna som snart fyller trettio men som bor kvar hemma hos sin mamma, i ett prylbelamrat skjul i hennes trädgård.

"Adult Life Skills" är den brittiska regissörens Rachel Tunnards långfilmsdebut och hon fick stor uppmärksamhet för filmen på prestigefestivalen Tribeca film festival i New York tidigare i år där den belönades med "The Nora Ephron prize for female writers". Rachel Tunnard är född 1979 och uppvuxen i Sheffield i England.

P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj träffade henne när hon var på Sverigebesök nyligen och det visade sig att Anna i filmen och hon själv har en hel del likheter. Bland annat älskar båda att klä sig i toppluvor.

Samtidigt går filmen American Honey upp på svenska biografer. En road trip-film om ett gäng ungdomar som drar in pengar på att sälja dyra tidningsprenumerationer på långa säljturnéer genom USA. Regissör är den hyllade brittiska regissören Andrea Arnold, som efter filmer som Fish Tank och Wuthering heights drog till USA för att göra film i en ensemble där amatörer blandas med större namn som Shia LaBeuf och Elvis barnbarn Riley Keough.

Andrea Arnold var faktiskt på besök i Los Angeles när P1 Kulturs Roger Wilson fick en telefontid med henne häromveckan för att prata om processen bakom filmen - vars startpunkt var en tidningsartikel 2007.
Vi diskuterar också bägge dessa filmer i studion med hjälp av Kulturredaktionens Lisa Bergström.

I dag är det också 50 år det sen Nelly Sachs fick nobelpriset i litteratur. Hon hade kommit som judisk flykting från Tyskland under andra världskriget och debuterade som poet först när hon var 55 år gammal, i slutet av fyrtiotalet. I början skrev hon sina dikter för hand på natten i mörkret i den lilla ettan på Bergsundstrand i Stockholm för att inte störa sin sjuka mamma.

Katarina Wikars ställer frågan till några hängivna Sachs-läsare om varför man ska läsa henne i dag.

Dessutom har Gunnar Bolin varit i Österrike och inför presidentvalet träffat författaren Marlene Streeruwitz, som skrivit en sorts bloggroman om själva valkampen.

OBS Essä utgår från den nya antologin "Inspärrad". Där samlas berättelser från människor som varit inspärrade på institutioner i Sverige mellan 1850-1992. Men har inlåsningarna verkligen upphört bara för att så många av institutionerna stängt ner?

Poeten Aase Berg drar i essän paralleller mellan sjukdomsberättelserna hon hittar i boken - och den samtid vi alla lever i, där livspussel och paranoia, självbespeglingar och populistiska politiker har ersatt de faktiska murarna. Duktighetsnormen råder fortfarande. Är kanske den enda skillnaden att vi idag blivit våra egna fångvaktare?

Programledare: Måns Hirschfeldt.
Producent: Mattias Berg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista