Det våras för den blandade känslan, Mamma har förändrat karaktär & Nix åsikt ...

40 min
Jessika Gedin: Det våras för den blandade känslan. Jonas Hallberg: Mamma har förändrat karaktär. Maja Aase: Nix åsikt.

Jessika Gedin: Det våras för den blandade känslan.

Den enkla känslan: kränkt, chockad, lycklig, har sedan länge dominerat i media. Den är tacksam i nyhetsutbudet, den beskriver en enkel världsbild som lätt kan utpeka vållande (”priviligierade”) och ”offer”.

Men egentligen har vi oftast många motstridiga känslor och ett mycket bredare känsloregister. Så nu börjar allt fler tröttna på denna svartvita framställning av våra känsloliv. Och längtar efter samtal om den blandade känslan som på ett bättre sätt beskriver att vi är mer sammansatta som personligheter och hela tiden måste ompröva våra intryck i en ständigt föränderlig värld.

Jonas Hallberg: Mamma har förändrat karaktär.

Vi har sedan länga vant oss att det finns samhällsnyttiga ”institutioner” som på många sätt är nödvändiga för att vardagen skall fungera, till exempel; bensinmackar, postkontor och apotek.

Men nu har alla dessa nyttigheter ändrat karaktär. Mackarna har blivit små diversebutiker, apoteken säljer smink, godis och undergörande krämer och posten har blivit en skrubb någonstans var som helst.
Så i framtiden anade Jonas att vi bara kommer att hitta de gamla hederliga postkontoren, mackarna och apoteken som pittoreska inslag på landets friluftsmuseer, som till exempel på Skansen i Stockholm.

Maja Aase: Nix åsikt.

En av tidens mest slitna ord är ”upplevelse”. Så fort vi gör något, köper en vara eller tjänst antas det vara en upplevelse som vi kunder tvingas betygsätta, taxiresan, besöket på vårdcentralen, ärendet på apoteket eller kanske leveransen av en diskmaskin.

Förr tillfrågades vi någon gång per år i en opinionsundersökning som handlade om vad vi funderade på att rösta på inför nästa val. Nu drunknar vi i opinionsundersökningar om struntsaker.

Men inom kort kommer befrielsen, en ny ”nix-tjänst”, kopplad till vårt födelsenummer. Ett register över alla som absolut inte vill bli tillfrågade om hur de upplevde någonting.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.39
    Chet Baker, Russ Freeman, Leroy Vinnegar, Shelly Manne - Lush Life
    Album: Quartet
    Kompositör: Billy Strayhorn
    Bolag: PACIFIC JAZZ