Man lär så länge man reser: Ekots Richard Myrenberg i Kigali

3:33 min

Utrikeskrönikan den 2 november 2016. Rwanda.

Kigali, tisdag.

Man lär så länge man lever, eller snarare man lär så länge man reser. Och rest har jag gjort. Mycket. Särskilt i Afrika. Det började med en vådlig färd genom Sahara, från Algeriet, genom öknen till Niger. Jag liftade med en fransman i hans gamla Peugeot 504 kombi, en fransk motsvarighet till Volvo Amazon ungefär. Det här var precis innan allt brakade lös i Algeriet som sen upplevde nästan tio år av inbördesstrider och före dagens osäkra läge i Mali och Sahelområdet. Nåväl. Det här var mitt första möte med Afrika och jag kajkade mest runt i fransktalande Västafrika. Och sen dess är har jag alltid haft Afrika med mig på något sätt. Jag har sedan tidigare utsett folket i Burkina Faso till världens trevligaste och det var nog min vistelse där som befäste min passion för kontinenten.

Jag reste till Ghana, bodde i trashiga Treichville i Abidjan i Elfenbenskusten. Jag fick igång min franska. Och så besökte jag pytteländerna Togo och Benin, två små tarmar till territorium bredvid jätten Nigeria. Men när jag sa att jag ville åka över till Nigeria och megastaden Lagos - möttes jag av samma reaktion. Åk inte dit! Du kommer bara bli lurad på allt du äger och har! Nigerianer hade då ett extremt dåligt rykte i hela Västafrika. Det blev aldrig någon resa till Nigeria den gången.

Och sedan dess har jag genom åren blivit gödd på skräckhistorier om i synnerhet Lagos. Du blir trakasserad av tjänstemännen på flygplatsen! Du får vara glad om du får med dig bagaget! Du måste ligga på golvet i taxin på väg in till staden annars kan du bli rånad! Trafiken är hemsk - står bara stilla. Jag fick en bild av ett dammigt, kaotiskt, myllrande inferno dominerat av de osande slumområdena på pålar nere vid vattnet. Jag skämtade ibland med kollegor och andra resenärer att jag åker hellre till Kinshasa - den urbana dysfunktionalitetens epicentrum - än Lagos. Jag åker hellre tre gånger till Mogadishu. Mogadishu är utsedd till en av världens farligaste platser. Och där har jag varit... tre gånger nu. Och Kinshasa som jag också varit i, är... Kinshasa. Jag har varit i ett antal krigszoner och märkliga platser, ställen där man bara tänker - "Oj! Så här illa kan det också vara".

Därför var det dags att utmana mig själv.

Dags att åka till detta monster med en befolkning på kanske 16 miljoner i storstadsområdet.

Men det blev inte som jag befarat. Jag möttes av trevlig personal på flygplatsen, jag kom på kvällen så trafiken över de jättelika broarna och motorvägarna gick som vinden. Själva staden är kanske inte en arkitektonisk dröm, men jag har sett värre. Trafiken? Ja - det var bilar där, men inte värre än Nairobi i Kenya och definitivt bättre än Kampala i Uganda. Jag kände mig säker hela tiden, var jag än var. Men jag måste erkänna att jag inte var nere i slummen som man ser från motorvägsbroarna. Men ingen försökte lura mig. Och det bästa av allt - folk är trevliga! De som är lite högre utbildade är ofta rätt amerikaniserade och levererar one-liners på löpande band. Lagos är helt ok! Jag åkte därifrån och kände mig lättad och glad över att mina fördomar var så totalt krossade.

Man lär så länge man reser!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".