Hotar Svenskt Näringsliv SR:s och SVT:s oberoende?

20 min

Hur kan plötsligt Sveriges Radio och Sveriges Television gå med i Svenskt Näringsliv och samtidigt hävda att de är oberoende? Och dessutom helt utan debatt? Det undrar arbetsmarknadsexperten Anders Kjellberg, som dessutom inte förstår hur s-märkta tidningar som till exempel LO-ägda Aftonbladet också kan gå med i "fiendens" organisation.

Den 1 juli bildar public service-radion och tevens arbetsgivareorganisation SRAO tillsammans med TU, Tidningsutgivarna, och Medie- och informationsarbetsgivarna (MIA), som redan finns inom Svenskt Näringsliv en gemensam organisation inom Svenskt Näringsliv som får namnet Medieföretagen.

-Svenskt Näringsliv agerade så sent som i förra veckan för noll kronor i löneökningar, vill luckra upp anställningsskyddet i LAS och kämpar för att marknaden ska ta hand om det mesta.

-Jag fattar inte hur detta kan vara förenligt med SVT:s och SR:s tal om oberoende, säger Anders Kjellberg. Speciellt som kulturministern nu ännu mer betonar vikten av oberoende i public service-proppen.

Obekväm nyhet?

Anders Kjellberg är docent i sociologi vid Lunds universitet och sedan länge expert på arbetsmarknadens organisationer.

Och hur kan allt dessutom ske utan någon som helst offentlig debatt?

-Kanske är frågan obekväm? Är det därför varken etermedierna eller tidningarna rapporterat om saken? Undrar Anders Kjellberg.

Väntade hård debatt

TU:s vd Anna Serner tycker samgåendet är naturligt. Men hade ändå trott det skulle väcka en hel del debatt.

-Inte en enda av tidningarnas representanter ifrågasatte saken vid TU:s möte i förra veckan. Vi hade räknat med kritik och diskussion och satt ut reservdagar, säger Anna Serner.

Enbart branschfrågor

I framtiden kommer hon och TU enbart att syssla med branschfrågor, diskutera publicistik och etik till exempel.

Hur ser då Sveriges Radios vd Mats Svegfors på saken? Svar ger även han i Publicerat.

Att Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är glad över sina nya medlemmar framgår av det här   

LYSSNARKONTAKT KOMMANDE VECKA

Nästa vecka ägnar vi hela Publicerat åt frågor från lyssnarna om Sveriges Radio och framför allt om programverksamheten. Svarar gör Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö.

Så har du frågor - hör av dig till lyssnarkontakt@sr.se

Eller skriv ett brev eller kort till Lyssnarkontakt 21101 Malmö.

Du kan klart också maila till publicerat@sr.se.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista