Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:44 min
Rostade kastanjer en klen tröst för patienten: Ekots Hanna Sahlberg i Peking
Tor 03 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 3 november 2016. Kina.

Peking, torsdag.

Vintern har kommit och varma kastanjer är något av det trevligaste man kan få. Alltså stannade jag i korsningen och köpte ett par papperspåsar med nyrostade kastanjer i ett populärt stånd. Med dem i cykelkorgen åkte jag vidare för att hälsa på min nyopererade vän. Hon är en så generös och god person, att jag själv framstår som en mycket medioker vänskap i jämförelse, med tanke på allt hon kunde behöva hjälp med nu.

Att hälsa på någon på sjukhus i Kina är en stor sak, och inte bara för att vara till sällskap. Att vara sjuk innebär nämligen ett stort arbete. För det första gäller det att ta reda på vilka läkare och kliniker som är de bästa. Det kräver att man själv läser på om sin diagnos. Det allra svåraste är att få korrekt information och undvika kvacksalvare, vilket är särskilt svårt för den som inte har en bra utbildning. Nyligen skapades en storm på nätet då en ung man dött efter att ha lagt alla sina pengar på en värdelös cancerbehandling. Kliniken hade han hittat i smygreklamen bland sökmotorn Baidus länkar. Men det har också uppstått patientgrupper på det överallt närvarande sociala mediet Wechat. De delar med sig av tips och råd till sina medlemmar, oavsett social status.

Eftersom kunniga läkare tenderar att flockas i de största städerna där sjukhusen erbjuder högst lön, litar knappast någon på att den närmaste specialisten är den bästa. Därför är det inte ovanligt att sjuka och deras anhöriga gör långa resor över flera hundra mil och många veckor.

Min vän hör lyckligtvis till de priviligierade som har både snälla anhöriga och tillräckligt med pengar för att ta ledigt och betala flygbiljetter och hotellrum. Men till och med för henne har operationen av en viss sällsynt åkomma inneburit många egna val och ganska mycket oro. Kontakter är fortfarande den främsta vägen till rätt läkare. Eftersom sjukhusen tjänar pengar på både operationer, efterbehandlingar, sjukhusrum och mediciner är förtroendet för sjukvården lågt. Det händer inte sällan att patienter blir överbehandlade, och får betala dyrt för det.

När min sjuka vän landat i Peking började hon alltså med att hitta tre olika läkare som alla rekommenderats till henne. Hon tillbringade flera dagar med att köa eller med att gå med pengar och presenter till personer som skulle kunna ordna den eftertraktade läkartiden. Det enda jag kunde ställa upp med var min bäddsoffa samt att läsa utländska studier och jämföra behandlingsmetoder om kvällarna. Till slut hade min sjuka vän träffat de tre läkarna, jämfört behandlingar och fått offerter på operationer. Efter rådslag med vänner och släktingar blev hon till slut opererad av den mest erfarne specialisten, en man i 80-årsåldern. Hans hantverksskicklighet fällde avgörandet, men kliniken han skulle operera på visade sig vara knappt färdigrenoverad, och min vän kördes till sin operation bland slipdamm och ännu inte uppsatta gardinstänger.

Eftersom de nyrekryterade sjuksköterskorna uppträder som förvirrade servitriser behöver min vän egentligen sällskap hela tiden för att räkna antalet droppåsar och dubbelkolla att hon inte får någon annans medicin igen.

Sådan kan alltså situationen vara för den patient som har både pengar och kontakter och möjlighet att ta sig ända till Peking. Bra vård finns, men kan vara gruvligt svår att hitta, när den behövs. Det är lätt att förställa sig vad som kan hända alla de som varken har pengar eller kontakter.

Och med tanke på hur arbetsamt det är att vara patient i Kina, är ett par påsar nyrostade kastanjer en mycket klen tröst.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".