Växa upp med två mammor och två pappor

30 min

En tredjedel av alla barn i Sverige växer upp med en familj som ser annorlunda ut än den traditionella kärnfamiljen. Några av dem har två mammor eller två pappor - eller både och. Hör dem berätta i Barnen på fredag.

Sonja och Erik Edmar-Wenner har två mammor och pappor som delar på vårdnaden. De två paren Lars och Pontus Edmar och Annette och Lena Wenner bestämde sig för att skaffa barn tillsammans. För att få reda på vilka problem barnen kunde stöta på, intervjuade Pontus och Lars vuxna barn till homosexuella. Men de hittade inga tecken på att barn med homosexuella föräldrar skulle må sämre än andra. De kom fram till att den oro de kände för hur barnen skulle klara sig förmodligen var helt vanlig föräldraoro.

Emanuel Murray är elva år. Han bor med sin storebror Johannes och sina två mammor i en lägenhet i Göteborg.

- Man vill ju så klart ha nya vänner, säger Emanuel. Men då känns det som att man kan sumpa allting genom att berätta att ens föräldrar är homosexuella. För det finns ju de som har fördomar.

Johannes är 18 år, och han tycker att det kan vara rätt ok att sticka ut. Men när han tar hem kompisar kollar han ibland att de inte har något emot homosexuella.

- Ungefär som att jag kollar om de är hundallergiker, vi har ju två hundar, säger han.

Vi bjuder också på ett reportage från Kvinnofolkhögskolans Montessoriförskola i Göteborg. Där arbetar pedagogerna med att förändra sin egen inställning till pojkar respektive flickor för att kunna hjälpa barnen att se alla sina möjligheter. Flickorna uppmuntras att ta plats, pojkarna att sätta ord på sina känslor.

Programmet är gjort i samarbete med JMG, Institutet för journalistik, medier och kommunkation vid Göteborgs universitet. Producent Lollo Collmar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista