Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Med ost i resväskan: Ekots Maria Persson Löfgren i Moskva
Mån 07 nov 2016 kl 10:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Utrikeskrönikan den 7 november. Moskva

 

Livet är en ost. Så känns det när osten tar slut tre dagar före resan till bunkringslandet. Bunkrandet har tagit sådana sofistikerade former att jag numera med ett enda lyft kan avgöra att väskan väger precis så mycket att den inte kostar extra.

Väger oftast in på strax under 23 kilo på flygplatsen från Stockholm. Från Moskva väger vi lätt som fjädrar, med nästan tom resväska, bara några paket bovetegryn bunkras på resan till Sverige.

För livet må vara en ost, men det är också en gröt och numera alltid kokt på hela bovetegryn. De kokas med ljusa loppfrön, en variant av linfrö, som klistrar ihop grynen och gör gröten len, smaken förhöjs av blåbär och hallon. Samma varje dag.

En del korrespondenter fnyser föraktfullt åt de som vägrar ge upp den invanda modersmjölken i form av knäckebröd, kaviar eller hårdost. De lever som ryssarna säger de, äter som ryssar för att känna in sig ordentligt i landet.

Jag har kollegor, som brukar fylla sina resväskor med frysta pelminij, den ryska varianten av dumplings eller tortellini. Själv är jag förtjust i de ryska boveteplättarna med laxrom och smetana.

Det har blivit tråkigt att handla mat i Moskva sen motsanktionerna stoppat matimport från EU, vilket givit högre priser och en oförutsägbarhet i matutubudet i affärerna.

Nya ryska produkter har dykt upp, vilket är bra. Men hårdosten kan inte matcha svensk ost. För mycket av den inhemskt tillverkade osten är gjord på palmolja, inte mjölk. Mjölkproduktionen svarar inte mot behovet på långa vägar.

Sanktionerna skulle ge en skjuts för inhemsk matproduktion lovade presidenten och det var ju på tiden. Det är så klart inte bra att ett land med en av världens bördigaste jordar, den svarta jorden brukar den kallas, inte förmått producera tillräckligt för att mätta sin egen befolkning.

Min moldaviska väninna brukar fnysa föraktfullt åt bristerna i rysk livsmedelsproduktion. De vill inte vara bönder, säger hon, därför förstår de inte att hantera frukten och grönsakerna på rätt sätt.

Tyvärr måste jag ge henne rätt sen jag massor av gånger tvingats slänga hela tvåkilospåsen potatis - efter tvätt och skalning visar det sig alla vara ljusskadade och giftigt gröna. Så ibland reser potatis i min resväska också, tillsammans med jordärtsskockor och palsternackor.

Ett ryskt bolag kapitaliserar på ryssars rädsla för dåliga livsmedel, genom att sälja strålningsmätare och en apparat för att mäta bekämpningsmedel i grönsakerna.

Någon konsumentrörelse som istället ställer krav på kvalitet från början finns inte - men skulle behövas mer än mätapparater.

Maria Persson Löfgren, Moskva

maria.persson_lofgren@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".