"Vem vill bli politiker?"- ett rasande angrepp på Sydsvenskanjournalister

20 min

Går journalister ibland helt utanför alla etiska ramar, moral och empati för att vinna en Guldspade? Det hävdar tidigare kultur- och fritidskommunalrådet i Malmö, Lynn Ljungberg, i en ny bok. Boken är ett rasande angrepp på två av journalisterna på Sydsvenskans Malmöredaktion.

Under år 2007 granskade reportrarna Dan Ivarsson och Olof Westerberg på Sydsvenskan hur Malmös fritidsnämnd och fritidsförvaltning skötte sina anläggningar.

"Fritidspalatsen förfaller" rubriceras genomgången i en arbetsbeskrivning till föreningen Grävande Journalister, som senare nominerade artikelserien till en Guldspade. Reportrarna ägnade ungefär halva sin arbetstid åt de över 100 artiklarna som följde.

Vanskött Aq va kul 

Det hela började med en artikel den 24 februari. I den avslöjade tidningen en hemlig rapport som visade hur Malmös stora inomhusbad Aq-va-kul vanskötts och innebar en säkerhetsrisk.

Vattenpalatset stängdes. Lynn Ljungberg avsattes som ordförande i fritidsnämnden. Hon valde själv senare att sluta som kommunalråd och lämnade helt politiken.

Skrivande ombudsman

Idag är hon tillbaka på det gamla jobbet som ombudsman på Hotell- och Restaurangfacket. Och har på eget förlag skrivit boken "Vem vill bli politiker?"

-Reportrarnas häxjakt piskade upp en stämning som, trots att övriga medier höll en högst nyanserad ton, gjorde det omöjligt att fortsätta med politik, skriver Lynn Ljungberg.

Förteg och förvanskade?

Deras kusliga taktik att misstänkliggöra precis allt, förtiga och förvanska fakta, konsekvent rycka saker ut sitt sammanhang och till och med dra till med rena lögner när det "passade" fick svåra konsekvenser för mig och min familj.

-Är det tidningarnas enskilda reportrar som ska avsätta folkvalda politiker? Vem vill utsätta sig för risken av en terror som saknar varje form av etik, moral och empati bara för att man blivit vald till ett ämbete? Är det inte i slutändan en demokratifråga, undrar Ljungberg.

Fick bära hundhuvudet

Svar får hon av Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström.

Frågan är också om det inte är mediernas roll att blottlägga vanskötsel? Och är inte ett kommunalråd en offentlig person som måste tåla en mycket hård granskning?

Kanske riktar Lynn Ljungberg sin kritik åt fel håll? För av boken framgår att hon ensam fick bära hundhuvudet för bristande underhåll, problem som funnits i decennier.

Journalistmaken chockad

Till saken hör även att Ljungberg är gift med en journalist. Han borde väl kunna förklara hur journalistiken fungerar? Och mediernas roll?

-Han lever fortfarande i svår chock över att två kollegor så har kunnat missbruka sin yrkesheder, skriver Ljungberg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista