P1 Kultur: tv-serierna "Skam" och "Juicebaren", Fidel i musiken, Österrikes val och förhärligande minnen.

Här finns inget ljud
I dagens program djupdyker vi i den norska tv-succén "Skam" som fått svenska tittare att lära sig norska, och jämför med svenska serier om unga.

Den norska tv-serien "Skam" av Julie Andem har under året fått en stor skara svenska fans som följt serien på norska NRK:s sajt. Förarbetet med succén har gjorts enligt utarbetade metoder för produktutveckling och tonträffen har kallats total. Hur kan en serie om gymnasieungdomar i Oslo som dricker, ängslas och hånglar slå igenom så stort? Och hur står sig den nya svenska serien "Juicebaren" i förhållande till "Skam"? Vår reporter Mina Benaissa har besökt den skola i Oslo där serien spelats in, och Tali da Silva kommenterar och jämför.

Under söndagen gick österrikarna för tredje gången till valurnorna för att välja mellan oberoende gröne Alexander van der Bellen och högerpopulistiske FPÖ:s Norbert Hofer. Detta efter att under året fått uppleva två fadäser – ett ogiltigförklarat resultat och sedan ett lim som inte godkändes på kuverten till röstsedlarna. Gunnar Bolin kommenterar van der Bellens seger.

Fidel Castros inverkan på Kubas historia har diskuterats i samband med hans frånfälle. Oavsett vad man kan tycka om hans roll i politiken och för människorna på Kuba så blev han en profil och betydligt mer känd än andra politiker. Och då även omsjungen. Fredrik Wadström har botaniserat i popmusiken där "El Comandante" har en självklar plats i texterna.

Eva-Lotta Hultén har gjort dagens OBS-essä som handlar om minnesforskning och självbiografier. Varje gång vi kommer ihåg en händelse förändras minnet en smula. Det får också konsekvenser när exempelvis självbiografier ska skrivas. Ja, vad minns vi egentligen av våra liv, och går det att lita på de berättelser vi skapat om oss själva? Kanske är det som hjärnforskaren Pontus Wasling säger – att troligtvis "är hela syftet med vårt dåliga minne att vara självförhärligande".

Programledare: Roger Wilson

Producent: Minna Grönfors

Frågor? Vi svarar på kulturnytt@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.02
    Patti Smith - Wicked Messenger - tonas upp under tal
    Album: ***MAY YOUR SONG ALWAYS BE SUNG AGAIN*** Utgiven: 2001
    Kompositör: Bob Dylan