P1 Kultur: Om Ingegerd Råmans strama formspråk och en modern klassiker om AIDS

Här finns inget ljud
Fransk kultur post terror. Porträtt av en av Sveriges främsta "krukmakare" och glasformgivare Ingegerd Råman. En modern klassiker om AIDS nu i nyutgåva - Till vännen som inte ville rädda mitt liv.

Ett drygt år har gått sedan terrordåden i Paris vittnar många om ökande och främlingsfientlighet i Frankrike, något som flera nya prisade böcker och filmer nu försöker tackla. Samtal med kulturredaktionens Naila Saleem.

Hon är känd för sitt strama och enkla formspråk, fått otaliga utmärkelser, och har bland annat gjort serviser för Riksdagen och Utrikesdepartementet och en kollektion för IKEA. Nu under hösten och vintern är hon aktuell med en utställning på konst- och designcentret Vandalorum utanför Värnamo. Tor Billgren träffade "krukmakaren" och glasformgivaren Ingegerd Råman i ateljén på Skeppsholmen i Stockholm.

Romanen skickade en våg av jubel, chock och upprördhet genom Frankrike när den kom. Till vännen som inte ville rädda mitt liv var en av de allra första skildringarna av HIV när den kom 1990 - nu ges den ut igen. Jenny Teleman utnämner den till veckans Klassiker.