"Ta det kallt, det är allt" av Bob Dylan

Här finns inget ljud
Bob Dylan är Månadens diktare i P1 under december. Här hörs "Ta det kallt, det är allt" som översatts och sjungits in av Ola Magnell. Richard Turpin läser. Richard Turpin läser.

Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur för att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, så lyder Svenska Akademiens motivering.

”Han är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från Milton och Blake och framåt”, sade Akademiens Sara Danius när priset tillkännagavs i oktober.

Bob Dylan har varit en frontfigur på den internationella musikscenen i över femtio år och gett ut totalt 59 musikalbum. Dessutom har han skrivit en roman och första delen av en självbiografisk trilogi. Han har fått ett stort antal utmärkelser och priser, bland dom det svenska Polar-priset 2000.

Varje dag denna vecka läser skådespelaren Richard Turpin en av Dylans texter i svensk översättning. Sedan följer en inspelning med Bob Dylan som framför den engelska originalsången.

Musik Bob Dylan: "Don´t Think Twice, it´s All Right"

Exekutör Bob Dylan, sång, gitarr och munspel

LYSSNA: Lena Birgersdotter talar med poeten och professorn i litterär gestaltning, Staffan Söderblom, om varför Dylan är den poet som inspirerat honom mest. Och med musikern och Dylan-översättaren Lars Fernebring om glädjen och svårigheterna med översätta Dylans till sångbar svenska.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Bob Dylan - Don'T Think Twice It's All Right
    Album: The Freewheelin' Bob Dylan
    Kompositör: Bob Dylan
    Bolag: SONY