P1 Kultur: Framtidens kulturarvspolitik, den sårbara hiphop-mannen och mer lättläst på fängelser

Här finns inget ljud
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterar sin kulturarvspolitik. Dessutom: hiphop om psykisk ohälsa; satsning på lättlästa böcker på fängelser och Olga Grjasnowa om läget i Turkiet.

Idag presenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke regeringens första förslag på hur politiken kring kulturarvet ska se ut. Vi rapporterar direkt från presskonferensen på Skansen.

Den tyska författaren Olga Grjasnowa slog igenom stort med sin debutroman Ryssar är såna som gillar björkar. P1 Kultur har träffat henne i Istanbul där hon just nu bor för ett samtal om litteratur, kriget i Syrien och den dramatiska utvecklingen i Turkiet.

Hip hop som genre har ofta förknippats med kapabilitet eller rent av hybris. Men nu talar kritiker om en "blue period" - den deppiga hip hopen har blivit mer framträdande där text-jaget tvivlar på sig själv, känner självförakt, skuld och skam, äter anti-depp och har panikångestattacker - snarare än att ägna sig åt självförhärligande. Samtal med journalisten Amat Levin.

Att läsa böcker har blivit en del av rehabiliteringen för internerna på fängelser. På anstalten i Mariefred satsar man nu på så kallade lättlästa böcker. Syftet är att skapa läslust och ökad ordförståelse hos de fångarna. Reporter Lisa Bergström åkte dit.

Det har talats mycket om resistens mot fakta och sanning, inte minst efter valkampanjen inför presidentvalet i USA. Mikael Timm saken ett snäpp till, Veckans ord är "verklighetsresistens".

Dagens essä från OBS innehåller en farmor med okomplicerad kontakt med andevärlden, en barndom som aldrig tar slut på andra sidan spåren och frågan om varför man förr begravde sina kära under tröskeln. Katarina Wikars har läst Andzrej Stasiuk essä-boken Liten bok om döden.