EU:s val

56 min

Om paradoxen: Samtidigt som väljarnas intresse sjunker ökar EU-parlamentets makt. Konflikt gör nedslag i ett par av de frågor som just nu är på väg att samordnas alltmer närmligen asyl - och migrationspolitiken och utrikespolitiken. Men de sociala frågorna som kanske skulle väcka medborgarnas intresse i tider av arbetslöshet och segregation får mindre utrymme i politikernas strävan efter samordning.

Migrationsfrågan blir central i höst under det svenska ordförandeskapet då det så kallade Stockholmsprogrammet ska antas – en femårsplan för EU:s gemensamma migrationspolitik.  Hör reportage av Konflikts Marie Liljedahl där Sveriges migrationsminister Tobias Billström hävdar att samordningen kommer att göra tillämpningen mer rättssäker. Här intervjuas också EU-kommissionens migrationsexpert Peter Bosch, statsvetaren Peo Hansen som kartlagt EU:s migrationspolitik och Andrew Geddes, professon vid universitetet i Sheffield och specialiserad på EU:s migrationspolitk. Hör också frilansjournalisten Petra Socolovskys reportage från Spanien – landet som EU-anpassat sin tidigare betydligt generösare migrationspolitik och där kritikerna menar att EU skändar de mänskliga rättigheterna för de människor som försöker ta sig till unionen. Här intervjuas arbetslöse Ben Ese från Nigeria, Javier Ramirez från organisationen SOS Racismo och José Ignacio Torreblanca som är chef för en den spanska avdelningen av den EU-finansierade tankesmedjan European Council on Foreign Relations.


När det gäller utrikesfrågorna pågår också ett intensivt samordningsarbete för att EU alltmer ska tala med en röst.  Hittills har unionens medlemmar ofta haft svårt att samordna sig till en gemensam politik men om man lyckas – vad kommer den rösten då att säga? Vilka politiska alternativ finns inom utrikespolitiken?

Hör den brittiske historikern och författaren Tariq Ali som hävdar att EU fullständigt saknar utrikespolitisk självständighet gentemot USA och att någon gemensam europeisk utrikespolitik aldrig har funnits. Hör Sveriges utrikesminister Carl Bildt försvara den gemensamma utrikespolitiken som han menar spelar stor roll i världen. Dessutom de grönas gruppledare i EU-parlamentet, fransmannen Daniel Cohn-Bendit och tyske Tobias Pflyger som representerar vänstern i parlamentets utrikesutskott om de politiska alternativen i utrikespolitiken - samtliga intervjuade av Konflikts Kajsa Boglind

Men det finns också frågor som berör många miljoner EU-invånare men där engagemanget från den politiska eliten för en samordning just nu är mycket lågt. De sociala frågorna som arbetslösheten talas det tyst om och det är ett misstag menar Eulalia Rubio på EU-grundaren Jacques Delores tankesmedja Notre  Europe.  Den politiska elitens ointresse för dessa frågor -som berör så många -  är en av de v iktigaste anledningarna till det folkliga ointresset för EU säger hon till Konflikts programledare Mikael Olsson.

Mikael Olsson har också testat sökverktyget Vote Tracker. Med hjälp av den kan alla beslut som fattas i EU-parlamentet spåras så att det går att se hur enskilda parlamentariker eller partigrupper röstat i olika frågor.



Producent :Kajsa Boglind
Programledare: Mikael Olsson



Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista