KONSERT: Liana + Nive Nielsen

Här finns inget ljud

Portugisisk fado och en av Grönlands mest uppmärksammade artister. Lyssna på två konserter från Urkultfestivalen i Näsåker.

Nu är det sommar i P2 Live, två konserter från Urkultfestivalen i Näsåker i början av augusti då sommaren står som vackrast i Ådalen. Alla dessa tusentals besökare hade som vanligt att välja på ett stort utbud av varierad musik, från kyrka och storscen till lövad dansbana och loge. Här ska vi inleda i Ådals-Lidens Kyrka och lyssna till portugisisk fado, Portugals stora bidrag till all världens musik.

Sångerskan Liana har ett passionerat förhållande till fadon. Visserligen var det ingen i familjen eller släkten som sysslade med eller ens lyssnade på fado men Liana drabbades redan som barn av melankolin. Då, under hennes uppväxt på 1990-talet, ansågs fadon fortfarande vara gammeldags som inte längre fyllde någon större funktion än att den påminde om en tid då diktatur rådde i landet. Det var heller ingen musik som sålde speciellt bra. Men, oj, vad mycket som har hänt sedan dess.

Fadon har på nytt fått sina stora stjärnor som nu turnerar världen över. För Liana är fadon inte längre enbart hennes musik, det är hela hennes liv säger hon. Också hon reser mycket. Många i Sverige känner kanske igen Liana för sitt samarbete med Stockholm – Lisboa Project där Liana var sångsolist under flera år. Men här ska vi höra henne med tre landsmän i en klassisk fadouppställning med gitarr, kontrabas och portugisisk gitarr. Liana, sång, António Dias, portugisisk gitarr, Antonio Neto, gitarr, Jorge Carreiro, kontrabas.

Nive Nielsen är en av Grönlands mest uppmärksammade artister. En historieberättare och sagoberättare som med klar röst och påfallande nedtonat sjunger fram sina sagor. Hon skriver allt material själv, både melodier och texter. Oftast texter på engelska men också på sitt modersmål.

Nive Nielsen är inuk, tillhör den inuitiska ursprungsbefolkningen på Grönland. Som många andra oroas hon över jordens uppvärmning, miljöförstöringen, gruvbrytningen, oljeutvinningen och om hur det hotar naturen och vattnen kring Grönland. Nive Nielsen har ett band som kallar sig Deer Children som normalt består av en 8-10 medlemmar. Men till Urkult kom hon med enbart gitarristen Charles Shapiro som därtill spelar såg! Och det grönländska landskapet öppnar sig, naket och kristallklart! 

  1. Liana (Portugal): Liana, sång, António Dias, portugisisk gitarr, Antonio Neto, gitarr och Jorge Carreiro, kontrabas. 
  2. Nive Nielsen & The deer children (Grönland): Nive Nielsen, sång, gitarr och Charles Shapiro, elgitarr, såg, banjo, sång. Konserter 4-6/8, Urkult, Nämforsen.
    Inspelningarna på Urkultfestivalen i Näsåker gjordes av Staffan Schöier och Jan Flodby.

Programledare och producent: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.26
    Nive Nielsen, Sång, Gitarr, Charles Shapiro, Elgitarr, Såg, Banjo, Sång. - Aqqusernit
    Kompositör: Nive Nielsen
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista