Kvinnors musik - på väg! Del 4.

47 min

Möt tre tonsättare som inte låter sig hejdas av genregränser: Kajsa Magnarsson, Ida Lundén och Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Penis-attrapp, plast, nål och tråd och röstekvilibrism används i musiken.

Tonsättaren och ljudkonstnären Ida Lundén nominerades 2016 till Nordiska rådets musikpris för sitt stycke Songs My Mothers Taught Me. Tillsammans med Liselott Norelius och Ann Rosén bildade Ida Lundén 2009 Syntjuntan. Med nål och tråd syr de sina egna synthesizers! Syntjuntan vill ge kvinnor möjlighet att stilla sin nyfikenhet på teknologi och elektronik. Att hjälpa kvinnor till ett större tekniskt självförtroende så att de kan förverkliga sina drömmar om att komponera och framträda. Ida Lundén använder förutom nål & tråd och fågelljud i sina kompositioner, upphittad plast.

- I stycket Pygostylia använde jag mig  av de fyra vanligast förekommande föremålen i haven. Det är plastkorkar, plastflaskor, frigolit och plastpåsar.

 

Tonsättaren och röstkonstnären Maja Solveig Kjelstrup Ratkje har skrivit verk för de flesta ensemble-konstellationer, inte minst symfoniorkester. Hon har även framträtt i avantgardistiska noice-sammanhang över hela världen.

Maja Ratkje skrev boken Experimentell Kvinneglamm, ungefär Experimentellt Kvinnostoj. Den ingick i en serie av 12 utgivningar med anledning av att Norge firade 100 år av kvinnlig rösträtt. Maja hade så mycket på hjärtat att det blev den längsta boken med sina 138 sidor!

Maja Ratkje berättar om en nystartad kurs som stödjer unga kvinnor som har lust att komponera, oberoende av genre. Tonsättaren Rune Rebne leder kursen. Han var tidigare tränare för det kvinnliga norska landslaget i backhoppning och fick tusen procent fler kvinnor att ägna sig åt backhoppning! Andelen kvinnor i Norsk Komponistförening har under de senaste tio åren stått stilla på 10 %. Nu hoppas man att genom denna satsning kunna öka antalet kvinnor.

- Min hypotes är att det mesta blir könat till mäns favör, tills det motsatta är bevisat, säger Maja i programmet och bevisar motsatsen i sin Concerto for Voice.

- Litteratur för klassisk sång är så begränsad för kvinnor! Uttrycket är så extremt polariserat och onyanserat, förklarar Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Under lång tid var vi hänvisade till de myter som fanns kring kvinnliga sångsolister. Vi skulle antingen sjunga romantiskt förförande eller vara hysteriska. Och sångerskor fick i berättelserna endast förhålla sig till män eller till modersrollen, säger Maja.

- De flesta genrer är faktiskt definierade av män. Vid institutionerna har män makten och sätter ramarna kring det sångliga uttrycket. Dessutom har män skrivit sångerna. Som en kvinna som vill sjunga annorlunda känner jag mig perifer och automatiskt utanför kanon. Rösten måste jämställas med andra instrument. Vi måste göra uppror mot den fina flickans sångliga uttryck! säger Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

 

Tonsättaren och ljudkonstnären Kajsa Magnarsson, som är dotterdotter till Huldas Karin i Evert Taubes visa, spelar gitarr med en penisattrapp och komponerar en sorts bön till minne av Aisha Ibrahim Dolo, den 13-åriga somaliska flicka som blev överfallen och våldtagen och som straff stenades till döds.

 

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Stensöta Karin Wiberg, Violin - Forest Food
  Kompositör: Corinne Von Dardel
 • 12.03
  Tove Bagge, Viola Hanna Cronhjort, Kontrabas Julija Morgan, Violin - Vridna Vågsång
  Kompositör: Lo Kristenson
 • 12.04
  Magnarsson - Strap-On
  Kompositör: Magnarsson
 • 12.05
  Maja Solveig Kjelstrup Ratkje - Acid
  Kompositör: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
  Bolag: Rune Grammofon
 • 12.07
  Ida Lundén - Songs My Mothers Taught Me
  Kompositör: Ida Lundén
 • 12.12
  Ida Lundén - Tyskamossarnas Sugluft
  Kompositör: Ida Lundén
 • 12.24
  Ida Lundén M Fl - Pygostylia Akt1
  Kompositör: Ida Lundén
 • 12.26
  Maja Solveig Kjelstrup Ratkje - Acid
  Kompositör: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
  Bolag: Rune Grammofon
 • 12.28
  Spunk Maja Solveig Kjelstrup Ratkje - Norge I Rött
  Kompositör: Spunk Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
  Bolag: Rune Grammofon
 • 12.36
  Cikada Ensemble, Christian Eggen - Concerto For Voice (Moods Iiib)
  Kompositör: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
 • 12.41
  Cikada Ensemble, Christian Eggen - And Sing While Thou On Pressed Flowers Dost Sleep
  Kompositör: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
 • 12.45
  Kajsa Magnarsson - La Katla
  Kompositör: Kajsa Magnarsson
 • 12.50
  Kajsa Magnarsson - Överfallasalarmsorgel
  Kompositör: Kajsa Magnarsson
 • 12.52
  Magnarsson - Strap-On
  Kompositör: Magnarsson
 • 12.58
  Södra Latins Kammarkör - Aisha
  Kompositör: Kajsa Magnarsson
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista