Christian Lacroix – mycket är mer

55 min

I veckans STIL ska vi ägna oss åt färgfrossa, vilda blandningar av material och mönster och sömnadskonst på hög nivå, vi ska nämligen ta oss en titt på den franske modeskaparen Christian Lacroix. En man som slog igenom med buller och bång 1987 då han öppnade sitt modehus, inriktat på haute couture, och därmed gav en nytändning åt en genre som många betraktade som döende.

”En triumf för Lacroix, en framtid för haute couture”, skrev modepressen som inte varit så enig om att dom såg en stjärna födas sedan Christian Dior lanserade sin ”New Look”, fyrtio år tidigare.

Christian Lacroix influerades starkt av modehistorien och tvekade inte att blanda både tidsepoker, färger och mönster. Älskad och kopierad, blev hans puffiga kjolmodell som kallades för ”le pouf”. Hans säregna, och ganska så överdådiga, stil kom att hamna precis rätt i  det sena 1980-talets tidsanda. Då var mycket mer, och bättre.

Särskilt populär blev han i USA där man älskade hans svällande former, starka färger och feminina stil. När Anna Wintour började som chefredaktör på amerikanska Vogue 1988, valde hon därför att sätta en modell klädd i slitna jeans och en juvelströdd topp från Christian Lacroix på sitt första omslag av tidningen.

”Jag föddes i Arles, där även Gypsy Kings och zigenarkulturen har sina rötter. Det är också hem för andra kringresande, som cirkusmänniskor och resande teatersällskap, trubadurer och gycklare. Jag är uppfödd i en atmosfär av resande, drama och glamour”, är en av förklaringarna som Christian Lacroix gett till sin färgstarka stil.

I veckans program får vi höra mer om färgstarkt mode genom tiderna. Vi har träffat romer som berättar om sin klädedräkt. Vi gör även ett besök på Dansmuseet och tar en titt på Ryska balettens färgsprakande dräkter, som för övrigt visas i utställningen ”Ryska baletten i Paris” (från den 29 maj- 31 januari 2010). Dessutom tar vi en titt Edina i tv-serien ”Absolutely Fabulous” som med sina överdrivna märkeskläder och sitt utrop: ”It’s Lacroix, darling!”, vida spred denne designers namn, på gott och ont.

Veckans gäst är modeskaparen Lars Wallin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista