Stina med Lovisa om att ta livet tillbaka

90 min
"Att ta något för givet; jag tar alltså det som är mig givet. Jag tänker på allt det som är mig givet som jag inte ens tänker på." Stina Wollter

Visst har söndagens gäst Lovisa ett liv, men hon kämpar hela tiden med att ta det tillbaka – det hon hade.
För idag kan hon inte förutsäga hur hon ska må, inte resa hur som helst, inte idrotta, inte umgås med människor oplanerat och mycket annat av det som många av oss tar för givet ska fungera i vardagen. Hon längtar efter att för en gångs skull slippa anpassa sig, slippa fundera på om något är för farligt för henne och bara kunna göra det.

När Lovisa Jonasson Falk var nio år upptäckte hennes mamma en rodnad i ansiktet, vilket efter många turer och undersökningar visade sig vara Arteriovenösa missbildningar, AVM. Men vid det laget var Lovisa redan van vid vården, för hon är mer eller mindre uppvuxen på sjukhus.

Den här sjukdomen AVM är så pass ovanlig att Lovisa aldrig har kunnat sitta ner med någon, träffa någon, som har samma sjukdom som hon och som säger ”jag förstår” – vilket är något Lovisa skulle vilja få uppleva. Hennes AVM har gjort att hon i en utseendefixerad tid själv har fått lära sig att tänka förbi människors yta, vilket hon önskar att fler än hon skulle göra.

Mest stolt är Lovisa över att hon har överlevt. Och hon drömmer om ett helt vanligt ”Svenneliv” med jobb, med vardag och med spontant umgänge. Det vore stort nog. För det kan komma en behandling som kan ge henne livet tillbaka. Under tiden gör hon allt för att själv ta det tillbaka.

Hör Stina och Lovisas möte på söndag kl 22-23 om det normala respektive det avvikande, om att vägra vara bara sin sjukdom utan också någons partner, en arbetande människa som älskar att sjunga och som har mycket vilja. Samt om att äga sitt eget liv.

Du som lyssnar, vad kämpar du för?
Vad är en värdig vardag för dig?
När är det tufft att inte vara som alla andra?
Vad gör dig tacksam i livet och hur har du kommit dit?

Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 – 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!