Trumps nya asiatiska vänner: Ekots Margita Boström i Bangkok

3:40 min
Utrikeskrönikan den 10 november 2016. Thailand.

Bangkok, torsdag morgon.

Ett av de första av de asiatiska länderna att skicka ett varmt grattis till USA:s nästa president Donald Trump var Filippinernas Rodrigo Duterte. Han som kallats för Asiens Donald Trump och som för en knapp månad sedan gjorde slut med USA och kallade Obama för en horunge.

När jag följde Filippinernas val i våras osade Dutertes språk på samma sätt som Trumps  gjort. Påven var  en horunge för att han orsakade bilkaos i Manila. Och Duterte  lovade få bort knarket i landet...även om det så skulle innebära 100 000 döda som skulle göda fiskarna i Manila-bukten.

Nästan alla försäkrade då att detta var bara en retorik och inget som skulle omsättas i praktiken. Men nu drygt fyra månader med Duterte vid makten så har flera tusen människor dödats i hans knarkkrig och hans oberäkneliga stil har skapat en stor oro i regionen.

Och just orden att detta är bara ord som sägs under en valkampanj har även hörts mer än en gång under detta USA-val.

Igår kväll såg jag ett debattprogram på en lokal TV-kanal här  där en representant för republikanerna gång på gång sa:

- Vi måste ge Donald Trump  tid och se om det bara var valretorik eller inte.

I sociala medier har många i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land, gett uttryck för en stor rädsla för vad som ska hände ifall Donald Trumps ord blir till verklighet.

En moderat Indonesisk muslimsk organisation uttalade en varning med anledning av Trumps attacker mot muslimer:

- De som är gladast med Trump vid makten är IS då rekryteringen av extremister nu riskerar ta fart igen, skrev dom.

En liknande oro har uttryckts i Pakistan

Och talibanerna har också gått ut med ett statment och bett att Donald Trump ska dra tillbaka all amerikansk militär från Afghanistan.

Malaysias premiärminister Najib Razak sa att USA nu valt en president med ett mandat att bry sig mer om USA än att ingripa i andra länders förehavanden.

Och Kambodjas ledare Hun Sen gick redan innan valet ut och sa att han föredrog Trump före Clinton.

Båda dessa asiatiska ledare har på sistone fått ta emot flera skarpa reprimander från bland annat USA om att respektera mänskliga rättigheter och att sluta jaga oppositionella. Kanske dessa herrar och även andra i denna del av världen hoppas att med Trump så blir det mer affärer och mindre prat om mänskliga rättigheter och demokrati.

Även den Indiska premiärminister Narendra Modi har gratulerat och sagt att han hoppas vänskapen länderna emellan ska bli fortsatt goda. En ultranationalistisk hindugrupp gick ut på gatan i Delhi igår och firade Trumps seger. De gillade hans hårda retorik mot muslimer.

Blir det ord eller handling, ja, det återstår att se.

Men Filippinernas Duterte tycker sig ha funnit en ny vän.

- Jag vill inte fajtas med honom. Vi båda gillar ju att skälla. Vi är lika, sa han i ett uttalande i morse.